Foto: Redd Barna/Jon Wang
I morgen skal Alva og Vetle åpne folkefesten for Aung San Suu Kyi på Rådhusplassen i Oslo ved å tenne fredsflammen sammen med vinneren av Nobels fredspris i 1991.

I fjor sang Vetle (12) og Alva (12) for fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman fra scenen under Redd Barnas fredsprisfest. I år skal de altså stå på scenen sammen med enda en fredsprisvinner.

– Det er veldig spesielt. Det er ikke mange som får møte så mange fredsprisvinnere og får muligheten til å snakke med dem slik, sier Vetle.

– Ja, vi er veldig heldige! Det blir stort å treffe henne. Det er jo ikke akkurat Lady Gaga, men Aung San Suu Kyi er samfunnsmessig stor. Det blir en ære å møte noen som har gjort så mye bra for fred som henne, sier Alva.

Tradisjonsrik fredsflamme

Det er tradisjon at fredsprisvinnerne tenner en fredsflamme sammen med norske barn når de mottar prisen – det har skjedd siden vi arrangerte første Redd Barnas fredsprisfest i 1997. I morgen starter derfor folkefesten for Aung San Suu Kyi med at fredsprisvinneren fra 1991 og de to tolvåringene fra Sagene skole sammen tenner fredsflammen.

– Vi gleder oss selvfølgelig. Det mest spennende blir å snakke med henne. Vi skal fortelle litt om fredsflammen, sier Vetle.

Foto: Pietro Mastuizo/On Off Pictures
– Jeg beundrer Aung San Suu Kyi fordi hun er så sterk. Hun har ofret så mye og gitt så mye av privatlivet sitt for å fortsette å kjempe for frihet, sier Alva.

– Det skumleste er tanken på hva som skjer om vi glemmer teksten, for vi kommer sikkert til å bli nervøse når vi står på scenen foran så mange folk, sier Alva.

Dersom det blir tid under seansen, skal de også gi Aung San Suu Kyi en bok om Redd Barnas fredsprisfest og fortelle henne mer om festen.

– Jeg beundrer Aung San Suu Kyi

Folkefesten skal være det norske folks hyllest til Aung San Suu Kyi.

– Jeg beundrer Aung San Suu Kyi fordi hun er så sterk. Hun har ofret så mye og gitt så mye av privatlivet sitt for å fortsette å kjempe for frihet, sier Alva.

Barna synes den burmesiske vinneren av Nobels fredspris er et godt forbilde.

– Tiden får vise om vi kommer til å drive med fredsarbeid når vi blir voksne. Det krever en usedvanlig sterk person; de færreste tørr å jobbe med fred. Men det hadde vært kult å kunne hjelpe samfunnet, sier Vetle.

Møt opp på folkefest for Aung San Suu Kyi fra klokken 16-17 på Rådhusplassen i Oslo utenfor Nobels Fredssenter!

Organisasjonene som jobber sammen om Folkefest for Aung San Suu Kyi er: Amnesty International, Den norske Burmakomité, Nobels Fredssenter, Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Baptistsamfunnet, Care Norge, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, LO, Norsk Folkehjelp, Partners, Redd Barna, Stefanusalliansen og UNICEF.

Foto: Redd Barna/Jon Wang
Se Alva og Vetle tenne fredsflammen sammen med Aung San Suu Kyi på folkefesten lørdag 16. juni fra klokken 16 og 17 på Rådhusplassen i Oslo utenfor Nobels Fredssenter!