Det er tegner og musiker Tomas Drefvelin som har skapt både tegningene og historiene.  Drefvelin har fra før laget en CD med fengende sanger og et eget univers rundt barns rettigheter, kalt Rettighetsslottet. Tegneserien bygger videre på dette universet, derfor heter den Fortellinger fra Rettighetsslottet. Men akkurat som CDen fungerer for seg selv, så kan heftet leses som en frittstående tegneserie.

Et morsomt verktøy

Tegneserien passer best for barn fra 4 til 10 år, men både yngre og eldre barn kan ha glede av den. Tegneserien er gratis, som alt det andre undervisningsmateriellet for barn.

– Rettighetsslottet er et verktøy til lærere for å gjøre det enklere og morsommere å undervise i temaene rundt barns rettigheter.   Det er veldig viktig at barn kan sine rettigheter, slik de kan si ifra når noe er galt, sier Thale Skybak, seksjonsleder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Her kan du bestille tegneserien, og det andre undervisningsmateriellet til Rettighetsslottet.

Serien er finansiert av Extrastiftelsen. Redd Barna har allerede planer om enda en tegneserie om Rettighetsslottet. Det er seks år siden Tomas Drefvelin laget plakaten til Rettighetsslottet. Han har brukt halvannet år på tegneserien.

– Det jeg måtte tenke ekstra på, var hvordan forklare begrepet rettigheter til barn. Jeg håper det har lyktes, og at tegneserien sprer seg, sier Drefvelin.

Bladde ivrig

Redd Barna lanserte tegneserien på Jeriko skole i Oslo, hvor elevene fra 1. til 3. klasse fikk gleden av å høre sangene som er med i tegneserien, de ble fortalt historier fra serien, og så kom høydepunktet: de fikk hver sitt tegneseriehefte å lese i. Og det var nesten 90 elever som ivrig bladde og snakket med hverandre om de figurene og fortellingene som er med i tegneserien.

- Det er en skikkelig fin og morsom tegneserie. Og så liker jeg at den er helt ny, jeg har ikke sett en sånn tegneserie før, sier Dani, en gutt i 3. klasse.

- Jeg har ikke fått lest hele enda, men frem til der jeg har kommet har det vært veldig spennende. Jeg synes alle barn burde få lese denne tegneserien, sier Jannat, også hun i 3. klasse.

På lanseringen ble barna engasjert med en gang, de kom med mange spørsmål, og sang med på sangene.
– Det er veldig givende å ha laget en tegneserie, og så komme på lansering hvor elevene kan sangene, og hvor alle gleder seg til å lese heftet. Det er en stor belønning, sier Drefvelin

 – Jeg håper dette engasjementet kan få alle barn i Norge til å kjenne sine rettigheter – gjerne så fort som mulig. Det har ikke vært fokus på dette siden Tøfflus var på TV. Det er på tide, avslutter tegneren.