Foto: Redd Barna/Inge Lie
Bilde av mor og barn i Mogadishu, Somalia 2012.

Selv om den nye FN-rapport viser at forholdene for barn i Somalia kan være på bedringens vei, er utfordringene fortsatt store.

Bare så langt i 2013 er det registrert 552 grove voldstilfeller mot barn i Somalia i perioden januar til mars i år. Det har vært utført sju angrep på barneskoler og ett på et sykehus hvor barn var involvert, ifølge NTB.

Les saken her. 

Angrep på barn halvert

FNs generalsekretær er særlig bekymret for antall barn som blir bortført.

- Antallet bortføringer er fortsatt urovekkende høyt, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon ifølge Aftenposten.

Rapporten fra FN viser samtidig at mye er på bedringens vei. På samme tidspunktet i fjor var tilsvarende antall grove angrep på barn hele 1.288 tilfeller.

Nedgangen i antall drap, lemlesting og rekruttering av barn som barnesoldater tilskrives at det har vært færre åpne trefninger mellom al-Shabaab og regjeringsstyrkene.

Barna lett glemt

Redd Barna har arbeidet i Somalia i 40 år, med programmer blant annet innen beskyttelse og utdanning, helse, ernæring, sanitær og hygiene. I fjor åpnet Redd Barna midlertidige læringsområder i Mogadishu, som gir 1600 barn og unge tilgang på utdanning og beskyttelse.

I konfliktområder er skole en del av det som skaper trygghet for barn. Det å gå på skole lindrer den psykososiale virkningen av krig og konflikt fordi skolegang bidrar til normalitet, stabilitet og struktur.

– Somalias største og mest sårbare gruppe, barn og unge, blir glemt i den etterlengtede og positive fremgangen i landet. Unge mennesker i Somalia mangler tilgang på muligheter innen utdanning og arbeid. Dette skaper grobunn for mye frustrasjon og misnøye. Landet trenger et radikalt skifte i politikken og holdningene for å sette somaliske barn og unge på utviklingsagendaen, dersom freden skal sikres i hele landet, sier Redd Barnas rådgiver på barns beskyttelse, Kristin Ingebrigtsen..