Redd Barna samarbeider med Shafak, en organisasjon for og med syrere. Her er barn som har blitt evakuert ved et koordineringssenter som våre partnere på bakken driver nær Idlib.
Foto: Shafak/Redd Barna

Samtidig med at Øst-Aleppo tømmes, øker behovet for hjelp i områdene innbyggerne evakueres til. De siste dagene har rundt 26 000 mennesker kommet til områdene rundt Aleppo og Idlib, ofte uten noe annet enn klærne de går i. Mange sover nå i bygninger og telt uten varme, mens det begynner å bli minusgrader.

Ekstreme lidelser

Tusenvis av små barn og babyer er ekstremt utsatte, særlig siden mange barn er svake og underernærte etter månedsvis i beleiring med lite mat. Hjelpearbeidere rapporterer at barn har kommet bort fra foreldrene sine i kaoset som oppstår når de evakuerte løper ut av bussene for å få tak i mat. 

Mens kulda setter inn, øker frykten for de som fortsatt er fanget inne i Øst-Aleppo.  Familier har oppholdt seg i gatene eller i utbombede bygninger uten medisinsk hjelp, mat eller brensel, mens de har ventet på å bli evakuert.

Snøstormen rammer også hjelpearbeidet i Idlib. Våre partnere på bakken sier at ambulanser med pasienter som har ventet i dagevis på hjelp står fast på veiene. I går ble en jente på fem måneder brakt til vårt feltsykehus. Hun hadde brukket begge beina og en av armene, og hadde et åpent sår i magen. Men hun hadde ikke fått medisinsk hjelp de siste ti dagene mens familien ventet på å bli evakuert. Begge foreldrene til jenta var døde, og hennes to søsken som også var skadet ble tatt med til et annet sykehus.

Foto: Shafak/Redd Barna
Etter hvert som bussene med nye evakuerte familier kommer til leiren, så går våre folk på bakken i gang med å registrere de nyankomne og gi psykososial støtte til barna.

Stort behov for hjelp

Ifølge Nick Finney i Redd Barna i Syria arbeider hjelpearbeidere nå døgnet rundt for å skaffe tak over hodet og mat til familiene som er fraktet ut av Øst-Aleppo.
– Behovene er store, tusenvis av barn har ankommet områdene i vest de siste dagene, og de er sultne, kalde og skrekkslagne etter måneder under beleiring og bombing, forteller han.

De trenger mat, et trygt sted å være og medisinsk hjelp, understreker Finney. Han mener det er for tidlig å feire evakueringen som en suksess.

– Disse familiene har blitt tvunget bort fra sine hjem etter at de har gjennomlevd store lidelser. De har kommet til områder som fra før er overveldet av flyktninger. Vi trenger hjelp fra det internasjonale samfunnet for å kunne hjelpe disse barna og voksne til å overleve vinteren, sier Finney.