Foto: Redd Barna/Alessio Romenzi
Mariam (til venstre) and Ahmed leker i onkelens hus i Arsaal i Libanon etter at de måtte flykte fra hjemmet sitt i Syria på grunn av volden.

Ahmed (10) er fra Hasibieh i Syria, en landsby rett ved grensen til Libanon. 8. mars kom han til Aarsal i Baalbeck-provinsen i Libanon sammen med sin 15 år gamle søster Mariam og faren. Der møtte de to eldre brødre, Ali på 17 og Mahmood på 14, som begge jobbet i Libanon allerede før urolighetene startet i Syria for ett år siden.

– Vi har land i Hasibieh og livet der var kjempefint før konflikten. Vi jobbet i åkeren og gikk på skolen. Jeg går i niende klasse og Ahmed i femte, forteller Mariam.

Ahmed og Mariam har ikke kunnet gå på skolen det siste året på grunn av volden i hjemlandsbyen. Lærerne sluttet å komme til timene, så barna måtte bli hjemme og gikk glipp av et helt skoleår.

Foto: Redd Barna/Diaa Malaeb
30 000 mennesker har flyktet til naboland som Libanon og Jordan og 200 000 er på flukt i sitt eget land på grunn av volden i Syria, ifølge FN. Et liv på flukt er traumatisk for barna, som trenger psykososial støtte.

– Jeg så tanks komme rullende

– Det som skjer er skremmende. Folk blir drept og det er alltid bombing – særlig om kvelden. Et hus ble bombet bare 300 meter fra hjemmet vårt. Det føltes som om alt ristet rundt oss da det skjedde. Jeg var så redd, forteller Ahmed.

Fordi moren til Ahmed er syrisk, har hun ikke lov til å krysse grensen. Faren er derimot libanesisk, og det er derfor han har tatt med seg barna bort fra volden i Syria.

– Vi bestemte oss for å forlate landsbyen vår da kampene startet rett ved hjemmet vårt. Jeg så tanks komme rullende og vi hørte at folk var drept. Vi hørte at det var vanskelig å krysse grensen. Foreldrene mine og jeg har alltid bodd i Syria. Jeg ble født der og jeg elsker landsbyen min, forteller Ahmed.

Foto: Redd Barna/Alessio Romenzi
Rafif (7 måneder) og moren hennes har flyktet fra Homs i Syria til sikkerheten i Al Fakiha i Libanon.

Flyktet på motorsykkel

De flyktet grytidlig om morgenen på en motorsykkel – Ahmed, søsteren Mariam og faren. Kjøreturen til grensen var kort, men en dramatisk opplevelse for barna.

– Jeg var ikke redd, men veldig bekymret for mamma som er igjen i Syria. Hun har forlatt landsbyen vår og dratt til Arfieh, hvor sikkerheten skal være bedre. Men jeg vet ikke hva hun gjør nå, og det bekymrer meg, sier Mariam.

Onkelens hus ligger i åssiden i Aarsal. Det består av to rom, et kjøkken, et bad og en liten balkong. Nå bor det 15 personer der. Kvinner og barn sover på soverommet mens guttene og mennene sover i stua, kjøkkenet og badet.

Foto: Redd Barna/Diaa Malaeb
Redd Barna trapper nå opp nødhjelpen til de syriske barna og familiene deres som har flyktet over grensen til Libanon. Vi starter også opp tilsvarende nødhjelpsprogrammer for å hjelpe syriske flyktninger i Jordan.

Trapper opp nødhjelpen

Redd Barna trapper nå opp nødhjelpen til de syriske barna og familiene deres som har flyktet over grensen til Libanon. Dette gjør vi:

  • Samarbeider tett med andre hjelpeorganisasjoner om å gi husholdningsartikler som såpe, håndklær, bøtter og tannbørster til nyankomne flyktninger.
  • Er i ferd med å åpne barnevennlige områder der barna kan møtes for å leke og bearbeide opplevelsene med volden i Syria og flukten. Jo fortere barna får den nødvendige psykososiale støtten til å takle de dramatiske opplevelsene, jo raskere kommer de i gang med et normalt hverdagsliv igjen.
  • Skal trene lærere, sosialarbeidere og foreldre med å gi barn den nødvendige støtten til å bearbeide traumer fra volden de har opplevd i hjemlandet.
  • Sikrer at barna som ikke kan begynne på lokale libanesiske skoler får et eget skoletilbud. De som har gått glipp av mye utdanning får spesialopplæring for å ta igjen det tapte.

 Signer underskriftskampanjen vår mot vold i Syria her >