Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
- Vi vi må ikke tro at alt håp er ute. Syrias framtid begynner med barna – og med deg! sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

Snart skal barna og deres familier oppleve den tredje kalde vinteren under krigens jerngrep. Redd Barna har i 2013 brukt 18 millioner kroner (UD-midler og egenkapital) på tiltak i Syria og nabolandene for å hjelpe barn i den verste krisen. Pengene har gått til internasjonale Redd Barnas humanitære innsats som til nå har nådd nesten 800.000 mennesker i regionen. Målet er å nå 1,7 millioner.

- Syriske barn er rammet på mange måter i denne konflikten, og det er det som er så fortvilende. De rammes av inntrykkene fra selve krigen, av mangel på mat og av at de ikke får gå på skolen. De har opplevd helt forferdelige ting, men vi må ikke tro at alt håp er ute. Syrias framtid begynner med barna – og med deg! sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang. Denne helgen starter Redd Barna en innsamlingskampanje for Syria sammen med P4. Kampanjen fortsetter i andre medier frem til jul.

Hele 6,8 millioner mennesker har behov for hjelp til å dekke grunnleggende behov som følge av Syriakrisen. Snart kommer dessuten vinteren, med minusgrader og snøfall.

Den kalde vinteren

Foto: Redd Barna
- Det er lett å bli syk når du fryser hele tiden, sier 11 år gamle Rami, som bor i Za’atari flyktningleiren i Jordan.

- Det er lett å bli syk når du fryser hele tiden, sier 11 år gamle Rami, som bor i Za’atari flyktningleiren i Jordan. Om vinteren blir det minusgrader i dette området. Sist vinter skar moren hans opp ullteppene du fikk utdelt for å sy varme klær til barna. I fjor opplevde leiren flom som førte til at familiene levde både vått og kaldt i flere måneder.

- Syriske barn snakker om våpen, og lærer ordet ”kaldt” så altfor tidlig. Kulde og granat er ikke de første ordene barn skal lære, sier Wang. I tillegg til nødhjelp som mat og vann, helsetilbud, tepper og utstyr, gir Redd Barna beskyttelse i form av trygge lekeområder. Dette er ofte innendørs i gode rom der barn kan leke og få lov til å være barn. Redd Barna tilbyr også utdanningstilbud både inne i og utenfor Syria.

Du kan bidra

Redd Barnas Syria-respons har fokus på grunnleggende nødhjelp, og er særlig rettet mot barn og unge, så de kan bearbeide de traumatiske tingene de har opplevd. Redd Barna driver også beskyttede områder, der barn får lov å leke og lære.

P4 oppfordrer alle lytterne til å sende inn en ønskelåt gjennom helga på SMS fra fredag kveld. Dette gjør du ved å starte tekstmeldingen med kodeord SYRIA til 1904. Meldingen koster 10 kroner, og pengene går uavkortet til Redd Barnas arbeid. Se mer om hvordan du kan bidra her.