Foto: Redd Barna
Tirsdag startet Redd Barna en internasjonal underskriftskampanje for Syrias barn. Målet med kampanjen er å be FN om at forbrytelsene mot barn dokumenteres og at partene stilles til ansvar for handlingene sine etter krigens slutt.

Tirsdag startet Redd Barna en internasjonal underskriftskampanje for Syrias barn. Målet med kampanjen er å be FN om at forbrytelsene mot barn dokumenteres og at partene stilles til ansvar for handlingene sine etter krigens slutt. Situasjonen for syriske barn har opprørt befolkningen og toppledere i hele verden. 

I går skrev utenriksminister Espen Barth Eide på Twitter at han hadde deltatt på FNs humanitære møte om Syria og at han hadde tatt opp barnas situasjon spesielt.

– Regjeringshæren og opprørsstyrkene må stoppe volden i Syria. Overgrepene mot barna må stanses, skrev utenriksministeren.

Statsminister i Storbritannia, David Cameron, kom med sitt sterkeste angrep på FN noensinne, hvor han uttalte at blodet fra syriske barn er en stygg ripe i FNs omdømme. Statsministeren trakk frem at skoler i Syria blir brukt som tortursentre.

– Blodet fra syriske barn er spesielt ille for de landene som ikke har stått opp mot grusomhetene og i noen tilfeller hjulpet eller vært delaktig i Assads krigshandlinger. Hvis FN skal ha noen verdi i vårt århundre, må vi stå sammen og støtte et raskt politisk regjeringsskifte. Ingen med samvittighet kan legge det døve øret til stemmene fra de som lider i Syria, sa Cameron.

Foto: Redd Barna
– Vi må vise at vi følger med og at de som begår overgrepene mot barn i Syria stilles til ansvar. Vi skylder barna som har blitt drept eller torturert å stille partene til ansvar. En måte for oss å si i fra på er å vise at vi har hørt historiene og at vi ikke aksepterer det som skjer. Din underskrift, sammen med tusenvis av andre, er et viktig signal om at historiene deres ikke glemmes, men høres av et helt verdenssamfunn, sier kommunikasjonssjef, Line Hegna.

Også USAs president Barack Obama snakket om barna i Syria da han stod på talerstolen i FN i går. 

– Fremtiden i Syria må ikke tilhøre en diktator som dreper sitt eget folk. Hvis det er en sak som bør skape fredelige protester i vår verden, så er det et regime som torturer sine egne barn og bomber sivile. Vi må sikre at det som begynte som et opprør for at sivile krevde sine rettigheter innfridd, ikke ender i en sirkel med sekterisk vold, sa Obama.

Obama sa videre at vi må stå bak de som tror på et forent og inkluderende Syria, hvor barn ikke er for redd for sine egne myndigheter og hvor alle syrere står sammen. Han oppfordret også til tilsvarende sanksjoner og konsekvenser mot de forsetter forfølgelsene.

Skriv under nå!

Nå håper Redd Barna at så mange som mulig vil skrive under på den internasjonale underskriftskampanjen, for å legge ytterligere press på at FN og medlemslandene stanser  volden mot barn, og dokumenterer overgrep så de ansvarlige kan stilles for retten.

– Det finnes regler for krig. Vi må vise at vi følger med og at de som begår overgrepene mot barn i Syria stilles til ansvar. Vi skylder barna som har blitt drept eller torturert å stille partene til ansvar. En måte for oss å si i fra på er å vise at vi har hørt historiene og at vi ikke aksepterer det som skjer. Din underskrift, sammen med tusenvis av andre, er et viktig signal om at historiene deres ikke glemmes, men høres av et helt verdenssamfunn, sier kommunikasjonssjef, Line Hegna. 

Hvordan skal dokumentasjonen av overgrepene foregå?

– Redd Barna intervjuer de barna vi møter i flyktningleirene. Det finnes en egen sikkerhetsresolusjon for barn og unge i krig og konflikt, som har en rapporteringsmekanisme. Den plasserer ansvaret for hvem som skal dokumentere brudd på barn i krigssituasjoner. Vi ber FN og alle medlemslandene om at de setter alle ressurser til rådighet, slik at det finnes nødvendig politisk og økonomisk rom til å dokumentere overgrepene, sier Hegna.

Underskriftene overleveres til Ban Ki-Moon i oktober.

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.