Foto: Redd Barna
– Kvinner og barn løper for livet og ankommer med kun med det lille av klær de kunne få med seg. Mange av de har lite klær og mat og trenger desperat humanitær hjelp, sier Tove R. Wang, som besøkte flyktningleiren Zaatari rett før jul.

Opptil 4-5 busser ankommer Zaatari-leiren hver time – hovedsakelig fylt av redde og utslitte mennesker som har flyktet med det de kunne bære med seg.

– Kvinner og barn løper for livet og ankommer med kun med det lille av klær de kunne få med seg. Mange av de har lite klær og mat og trenger desperat humanitær hjelp, sier Tove R. Wang, som besøkte flyktningleiren Zaatari rett før jul.

Ifølge FN har 650 000 syrere forlatt landet. Dersom krigen fortsetter, regner FN med at tallet er over en million innen juni.

Hør hva en av Redd Barnas nødhjelpsansatte i Jordan forteller om situasjonen i Zaatari >

80 prosent kvinner og barn

Hun forteller at 80 prosent av flyktningene er kvinner og barn.

– Det er kaldt og vått og leirene er allerede overfylte. Mange barn som ankommer er utslitte, i sjokk og livredde. Til tross for at hjelpearbeiderne gjør alt de kan, er nå kapasiteten i leiren på bristepunktet og situasjonen kommer til å forverre seg ytterligere de neste dagene hvis antallet flyktninger fortsetter å øke i dette alarmerende omfanget, sier Wang.

Foto: Redd Barna
– Til tross for at hjelpearbeiderne gjør alt de kan, er nå kapasiteten i leiren på bristepunktet og situasjonen kommer til å forverre seg ytterligere de neste dagene hvis antallet flyktninger fortsetter å øke i dette alarmerende omfanget, sier Wang.

Det er minusgrader i flyktningleiren, og det forventes kraftig regn neste uke – noe som forverrer situasjonen ytterligere for de 50 000 menneskene som allerede bor i Zaatari flyktningeleir.

Redd Barna jobber, i samarbeid med FN og jordanske myndigheter, døgnet rundt for å hjelpe flyktningene med mat, varme tepper og vinterklær. Redd Barna bidrar også med psykososial støtte for barn som er blitt utsatt for eller vært vitne til brutale angrep i Syria.

Kvinner bærer barna sine over grensen

Redd Barna gir livsviktig humanitær hjelp til barn i Jordan, Libanon og Irak. Så langt har vi nådd nærmere 130 000 mennesker.

- På grunn av snøen må kvinner bære barna sine og kan derfor ikke ta med seg varme klær og andre livsnødvendigheter, sier leder for Zaatari-leiren. Vi arbeidet hele natt til torsdag for å finne tepper, ferdigmat og varme klær til familier og barn, Saba Al Mobasat.

Det siste døgnet har Redd Barna delt ut:

  • 755 klespakker (til barn i alderen 0-5 år). En pakke består av en ryggsekk, en vinterjakke, et par vintersko, en treningsoverall, strømper og undertøy.
  • 899 klespakker til nyfødte – inkludert bleier
  • 2190 klespakker til voksne.
  • 1195 klespakker til gutter.
  • 1513 klespakker til jenter.

Les blogg fra Jordan her >

 

Foto: Redd Barna
- På grunn av snøen må kvinner bære barna sine og kan derfor ikke ta med seg varme klær og andre livsnødvendigheter, sier leder for Zaatari-leiren. Vi arbeidet hele natt til torsdag for å finne tepper, ferdigmat og varme klær til familier og barn, Saba Al Mobasat. Bildet er tatt natt til torsdag i Zaatari-leiren.