Foto: Redd Barna
Huset til førskolelæreren på øya Suva, ble kraftig ødelagt av syklonen Winston. Heldigvis ble hele familien evakuert før taket og veggene forsvant.

De 80 ødelagte skolene har enten vært utsatt for flom eller totalskadd av de sterke vindkastene. I tillegg brukes 30 skoler som tilfluktsted for hjemløse familier. 

- Vi vet av erfaring at når barn ikke kommer seg tilbake på skolebenken raskt etter en katastrofe har inntruffet, er risikoen for at de aldri returnerer til skolen meget høy, sier Iris Low-McKenzie, leder av Redd Barna på Fiji.  

Foto: Redd Barna
De store flommassene gjør det vanskelig å nå ut til de ulike områdene på Fiji, men Redd Barna jobber iherdig med å kartlegge skadene etter syklonen.

Oppretter midlertidige skoler

Til nå er 28 person meldt omkommet som følge av syklonen. 150 mennesker er skadet og over 10 000 personer bor på evakueringssenterne.

- Redd Barna vil i de neste ukene og månedene jobbe sammen med utdanningsdepartementet på Fiji for å sikre at de rammede barna kommer tilbake på skolen så fort som mulig, sier Low-McKenzie.

Redd Barna skal dele ut skolemateriell i tillegg til å samarbeide med UNICEF, for å få på plass midlertidige skoler og klasserom.

- Det er viktig at barna fremdeles føler at de fortsetter sin egen utdannelse, selv om det ikke er i deres vanlige klasserom. Å få på plass et fast holdepunkt, et sted hvor man føler seg trygg og ivaretatt, i tillegg til å få tilbakemeldinger fra lærere, gjør at man sakte men sikkert normaliserer hverdagen igjen, sier Low-McKenzie.

Redd Barna har jobbet med tiltak for å beskytte barn og utdanning på Fiji siden 1974.

Foto: Redd Barna
Et stort tre er revet opp med røttene. Treet falt få meter fra et evakuert familiehjem.