Foto: Redd Barna
Rismarkene til Daw Ao Zar Nu og hennes familie ble totalt ødelagt av syklonen. Nå har de ikke nok mat til å livnære seg.

Daw Ao Zar Nu (68) bor sammen med sin mann, deres sønn, datter, svigersønn og fem barnebarn. Familien livnærer seg ved å drive jordbruk, og før syklonen traff landsbyen deres hadde de seks hektar med rismark. Det ga familien tilstrekkelig med mat og en regelmessig inntekt.

Tusenvis er hjemløse

- Etter stormen i 2004 ble huset vårt delvis ødelagt, men vi klarte å normalisere hverdagen innen kort tid. Men nå ble vollen som beskytter jorden vår ødelagt, noe som førte til at vann oversvømte rismarkene våre. Det skjedde rett før vi skulle høste inn avlingene, så nå har vi ikke nok mat til å livnære barna våre, forteller Daw Ao Zar Nu.

Familien bor i en av de landsbyene som ble alvorligst skadet da kategori fire-syklonen Giri traff vest i Burma 22. oktober. De mistet alt inventar i huset sitt og har ikke engang kjeler til å lage mat med. Landsbyens skole ble også ødelagt.

Syklonen førte til at tusenvis ble hjemløse, og Redd Barna anslår at 13 personer omkom og at 30 personer var savnet i etterkant av syklonen.

Foto: Redd Barna
Mangel på vann var en av ettervirkningene av syklonen. Her deles rent vann ut.

Redd Barna i gang med nødhjelp

Mangelen på drikkevann og mat er stor i de berørte områdene, siden flomvann og trær som ble felt ned ødela mange hjem og store jordbruksområder.

- Siden syklonen traff landsbyen, har vi kun fått tildelt fire kopper med ris fordelt på hele
familien. For å klare å reparere vollen trenger vi tolv andre bønder som kan hjelpe oss samtidig for å forhindre at vann oversvømmer den igjen. Vi må ikke bare klare å reparere vollen, men også håpe på at avlingene vil komme tilbake, sier Daw Ao Zar Nu.

Til sammen 400 000 barn og voksne er rammet av naturkatastrofen, ifølge Redd Barnas beregninger. Vi har allerede hjulpet 70 000 mennesker ved å dele ut mat, myggnetting, tepper, pakker med hygieniske artikler, bensin og presenninger til å bygge midlertidige leire for de som fikk hjemmene sine ødelagt.

Målet er å nå 76 500 voksne og 30 000 barn med nødhjelp i de tre hardest rammede bydelene i løpet av de neste seks månedene.