Foto: Redd Barna
Ett år gamle Amira er blant flere alvorlig underenærte barn i Jemen. Her får han behandling på en helseklinikk.

Saudi Arabia og deres allierte har de siste par månedene stoppet mye av nødhjelpen Redd Barna har forsøkt å få inn til barn som holder på å sulte i hjel i Jemen.

Tre lasteskip med nødhjelp til 300.000 mennesker, blant annet antibiotika, operasjonsutstyr, medisiner mot malaria og kolera og mat til feilernærte barn har blitt stoppet de siste månedene.

Blant annet ble et skip lastet med to tonn medisinsk utstyr, som Redd Barna skulle bruke til behandling av 14.000 barn under 5 år, stoppet av Saudi-ledede militærstyrker fra å legge til i havnen i Hodeida 2. desember 2016.

- Forsinkelsene dreper barna

Først 83 dager sener fikk det legge til i en annen havn i Aden. Forsinkelsene stoppet driften på 51 sykehus og helsestasjoner, og stoppet flere mobile helsestasjoner.

- Disse forsinkelsene dreper barn. Våre ansatte jobber for å kunne behandle barn som er rammet av kolera, diare, meslinger, malaria og feilernæring. Hadde vi hatt riktige medisiner kunne dette blitt behandlet. Men Saudi-koalisjonen stopper dette fra å komme fram, sier Grant Pritchard som er Redd Barnas landsjef i Jemen.

Saudi-koalisjonen nektet også nylig World Food Programme fra å montere fire nye lastekraner, som kunne gitt en markant bedre mulighet til å laste i land nødhjelp fra fartøy i havna.

Faren for å måtte ligge ukesvis utenfor kysten, uten mulighet til å legge til kai og laste av gjør at stadig flere selskaper nå vegrer seg for å levere nødhjelp til Hodeida, som er en av de aller viktigste havnene i landet.

Foto: Redd Barna / Abduljabbar Zeyad
Dr. Saeed* (til venstre), behandler en 10 måneder gammel gutt for alvorlig feilernæring.

Garanterer ikke stopp i nødhjelpsblokkade

Situasjonen i Jemen er for tiden betraktet som kanskje verdens største humanitære katastrofe. Over 2 millioner barn er akutt feilernærte og over 18 millioner mennesker trenger nødhjelp.

Mandag kveld ble talsperson for Saudi-koalisjonen, generalmajor Ahmed Asiri, konfrontert med blokkeringen av nødhjelp på NRK Urix. På et videoopptak NRK gjorde tidligere på dagen under et seminar arrangert av Saudi Arabias ambassade spør Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn, Asiri:

– Kan du garantere at dere (Saudi Arabia) ikke lenger vil stanse livsnødvendig nødhjelp til sivilbefolkningen i Jemen i tiden framover?

Se innslaget her:

Asiri svarer imidlertid ikke på spørsmålet, men hevder at de gjør det de kan for å hjelpe sivilbefolkningen.

Har omfattende arbeid i Jemen

Talsperson for Saudi-koalisjonen, generalmajor Ahmed Asiri, benekter senere i programmet sågar at Redd Barna jobber i Jemen. Dette til tross for at Redd Barna har vært i Jemen siden 1963.

– Akkurat nå jobber Redd Barna på 60 helsesentre og 8 mobile helsestasjoner rundt om i hele landet, med blant annet behandling av alvorlig feilernærte barn. Rundt 45.000 barn har fått behandling for feilernæring siden krigen startet. Vi deler ut mat, driver hygieneopplæring og har et eget Mine Risk Education-program for flere hundre barn, der de lærer hvordan de skal unngå å bli rammet av miner, forklarer Knag Fylkesnes i Redd Barna.

 

Les mer om Redd Barnas arbeid i Jemen her.