Foto: Redd Barna/Ingrid Lund
Syriske barn får et pusterom i hverdagen som flyktning i de trygge lekeområdene.

Roger Hern er ny leder for nødhjelpsresponsen i Syria og landene rundt. Han har bodd i Damaskus lengre perioder, og er nå tilbake i Syria etter å ha jobbet for FN i København det siste året. Hern forteller:


I to uker har jeg nå fungert som regional nødhjelpsleder for Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Syria og mot syriske flyktninger behov i Libanon, Irak og Jordan. Den korte tiden har allerede bydd på tunge inntrykk fra møter med menneskene som lever midt i krisen. Samtidig har jeg også fått se positive resultater fra Redd Barnas respons.

Jobben min går ut på å se hvordan Redd Barna kan innfri syriske barns behov, om de er fanget i volden inne i landet, eller blitt tvunget ut som flyktninger til Libanon, Jordan eller Irak. I praksis betyr det å få operasjonen til å gå så effektivt som mulig, og forsikre at syriske barn og deres familier får hjelpen de trenger mest. Det betyr også å finne ut av hvor Redd Barna kan sette inn mer innsats om situasjonen forverres. Det internasjonale samfunnet advarer mot dette. Vi må derfor forberede oss på enda flere flyktninger, og finne nye måter å respondere på behovene hos de som fortsatt er lever inne i Syria.

Foto: Redd Barna
Roger Hern er ny leder for Redd Barnas nødhjelpsrespons i Syria og landene rundt. Han vil rapportere hjem om situasjonen for syriske barn.

Disse ukene har jeg møtte mange familier fordrevet av krisen. Noen bor i leir, andre i hus bygd av plater, forlatte låver… Alt som finnes av husly er tatt i bruk. Beeka-dalen i Libanon huser omtrent 79 000 syriske flyktninger. Her var det utrolig kaldt, og vi så snøfall i nabofjellene dagen vi var der. Jeg fikk blant annet besøke en familie på åtte personer. De bor i hva vi mest sannsynlig ville kalt et lekkende skur midt på et gjørmete jorde. I hjørnet sto en koffert og noen tepper, det eneste de rakk å ta med seg i flukten.

Mye har skjedd i Syria på året jeg har bodd i København. Menneskenes utrolige gjestfrihet er derimot den samme som alltid i Midtøsten. En av guttene i familien kom straks bort med noen hullete hansker da han så hvordan jeg frøs. Han var kanskje på alder med min egen sønn som er sju. Rett etter kom moren med en stol hun hadde fått låne fra en nabo. Det er enkelt å se hvor akutte behovene til Syrias barn er – ikke nok mat, ingen varme klær, ingen tilgang til helsearbeidere og vanskeligheter med å komme fram til skoler. Vi hadde med vinterpakker på besøkene, der familiene fikk helt elementære ting som varme klær og materialer til å tette hull i tak og vegger. Vi ser nå på hvordan vi kan bidra med mer støtte innen områder som helse, utdanning, barnebeskyttelse, husly og matsikkerhet.

Framover vil jeg fortelle mer om situasjonen til barna som er fanget i denne forferdelige krisen. Jeg ser mest fram mot å fortelle om virkningene av Redd Barnas respons.

Tall fra Redd Barnas nødhjelpsrespons

52 % av menneskene som lider under krigen i Syria er barn. Barn er alltid mest utsatt i konflikt og krise. Situasjonen i Syria er en barnekatastrofe.

Minst fire millioner mennesker inne i Syria har behov for humanitær hjelp, ifølge OCHA. Tre millioner lider under matusikkerhet og 2.5 million er internt fordrevet.

Registrerte flyktninger til naboland har nå nådd 664 437. 397 000 av dem beregnes å være barn. I tillegg ser vi mange syriske flyktninger som ikke er registrert.

Rundt 300 000 mennesker flyktet fra Syria til naboland bare siden desember 2012.

Det Internasjonale Redd Barna mål er å samle inn 94 millioner USD til våre humanitære operasjoner, og nå ut til minst 787 000 mennesker.

Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
Redd Barna har startet massive operasjoner for å få barn tilbake på skolen i Jordan og Libanon. Her gir vi også ut sekker, uniformer og annet skolemateriell.

Til nå har vi nådd 195 946 mennesker i Libanon, Jordan og Irak med et responssamarbeid med flere organisasjoner. Nødoperasjonen fokuserer på å sikre tilgang på mat og andre livsnødvendigheter, gi beskyttelse, utdannelse, tilgang på rent vann/hygienetiltak, husly, helse og ernæring.

Redd Barna har også prosjekter inne i Syria. Her gir vi ut livsnødvendige ting som mat, tepper og varme jakker.

Vi støtter også 50 trygge lekeområder for barn og unge i regionen, der barn får psykososial støtte og et pusterom i hverdagen som flyktning og rammet av krig.

Vinteren gir minusgrader, og det distribueres vinterjakker og tepper i Libanon, Jordan og Irak. I Libanon gir vi også ut midler til familier, så de kan kjøpe madrasser, tepper, ovner/varmekilder, samt verktøy for å reparere og isolere skadde deler i husene de nå bor i.

Vi har startet massive operasjoner for å få barn tilbake på skolen i Jordan og Libanon. Her gir vi også ut sekker, uniformer og annet skolemateriell, samt betaler eventuelle avgifter til skoler.

Redd Barnas nødhjelpsrespons på situasjonen i Syria har til nå bare nådd 31 % av midlene vi har satt som mål. Dette holder oss i dag fra å nå tusenvis av barn og familier i nød.