Foto: FN
FNs fredsbevarende styrker er sendt til Likuangole Payam i Jonglei-regionen i Sør-Sudan, hvor voldelige kamper raser mellom to stammer.

Situasjonen i Pibor i Jonglei-distriktet i Sør-Sudan blir stadig verre. I desember ble konflikten mellom stammene Lou Nuer og Murle trappet opp. De voldelige overgrepene mot sivile er nå så alvorlig at enkelte har begynt å snakke om folkemord.

Kampene har også et politisk element: Lou Nuer-stammen er frustrert over mangelen på beskyttelse fra regjeringen og det internasjonale samfunnet sist Murle-stammen angrep og tar nå derfor saken i egne hender.

Mangler mat, vann og tak over hodet

Opptil 25 000 kvinner og barn har flyktet fra kampene i Pibor-området og gjemmer seg nå i ødemarken.

– De er høyst sannsynlig livredde og uten tilgang på rent vann, nok mat eller tak over hodet. Mange kan også være skadet. Barna i området har lenge levd i overhengende fare for å bli utsatt for vold eller for å bli kidnappet i raid. Hvis kampene fortsetter kan flere tusener bli drept, lemlestet, bortført eller rekruttert som krigere, sier Melinda Young, fungerende landdirektør for Redd Barna i Sør-Sudan.

Foto: Gurtong
Flyfotoet viser de knallharde kampene mellom de to stammene Lou Nuer og Murle. Opptil 25 000 kvinner og barn har flyktet fra trefningene.

Krever humanitær adgang

Redd Barna er på plass i Pibor-området med familiegjenforeningsprogrammer, men nå er kampene så voldsomme at vi ikke har tilgang til alle barna.

– Det er avgjørende at Redd Barna får tilgang til å hjelpe barna som er fanget i kampene. Vi frykter at mange har kommet bort fra familiene sine, og det er viktig at vi kan gjenforene dem med slektninger så raskt som mulig og på en sikker måte, sier Young.

Savner to Redd Barna-medarbeidere

Nødhjelpsarbeidet foregår under svært vanskelige forhold. Redd Barna har mistet kontakten med to av våre ansatte i Pibor.

– Vi er svært bekymret for sikkerheten til våre to ansatte. Vi har ikke klart å kommunisere med dem på flere dager. Det siste vi hørte var at de måtte flykte fra kampene sammen med familiene sine. Vi gjør alt vi kan for å sikre at de er trygge, sier Melinda Young.