Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Kalija og hennes to barn har nettopp kommet over grensa fra Somalia til mottakssenteret for flyktninger i Dolo Ado, Etiopia. Hun er en av nærmere 130 000 flyktninger som har kommet til nabolandet i løpet av de siste månedene, og det er forventet at ytterligere 70 000 somaliere vil måtte flykte hit de neste månedene.

- Vi har ikke spist ennå, verken jeg eller barna. Det blir bedre når vi får mat, sier Kalija (30).

 På armen holder hun to år gamle Hassan, mens datteren Fartun på seks år står sjenert i bakgrunnen. Klokka er sju på morgenen, og de tre venter på å bli registrert på mottakssenteret for flyktninger i grensebyen Dolo Ado i Etiopia. For å komme til Dolo Ado måtte de gå i to dager, og så fraktes med esel og kjerre i tre dager. Mannen er igjen i hjembyen i Somalia, 140 kilometer unna grensen til nabolandet.

– Han passer på de få kyrne vi har igjen etter tørken for å se om det blir bedre, forteller Kalija. Men hun vet ikke om de noen gang kan dra tilbake.

 – Selv om det skulle begynne å regne igjen er de fleste kyrne døde, og en ny ku koster 130 dollar. Nå er det ingen som kjøper og selger kyr, for de er utmagret og er ikke verdt noe.

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Redd Barnas generalsekretær, Tove R. Wang møter en av kvinnene på matutdelingen. Både i og utenfor leirene har folk for lite mat. – Det er helt uakseptabelt at de som har så lite fra før nå sitter igjen med ingenting, sier Wang.

Har levd på sultegrensen lenge

Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang har denne uken besøkt flyktningleirene i Dolo Ado. Så langt har nærmere 130 000 kommet over grensa fra Somalia, og flere leire er allerede fulle. Det er forventet at 200 000 flyktninger kommer til grenseområdet i løpet av de neste månedene. Tørken er bare en av flere grunner til at så mange nå er tvunget til å oppsøke flyktningleirene.

– Disse menneskene hadde lite fra før, og nå har de ingenting. Mange av dem vi møtte er pastoralister som er helt avhengige av buskapen sin for å ha noe å spise. De har levd på sultegrensen lenge, og når kyrne deres dør er bristepunktet nådd, sier Tove R. Wang.

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Redd Barna sørger for at barna som har flyktet til Dolo Ado får næringsrik mat som består av en blanding av soya, mais, olje og sukker.

Behov for mat og beskyttelse

Andelen barn i leirene er også svært høy, de utgjør hele 87 prosent av flyktningene. Behovet for beskyttelse for barn som ikke har voksne til å passe på seg er stort. Redd Barna jobber med å gjenforene familiemedlemmer, og finner fosterfamilier til barn som ikke er sammen med sine foreldre. Vi deler også ut næringsrik mat til barnefamilier.

– De barna som er på mottakssenteret har nettopp kommet over grensa, og barna der er slappe og apatiske. I transittleiren er de litt mer energiske fordi de har fått næringsrik mat. Men de er fortsatt tydelig underernærte og kan lett bli syke. Det var utbrudd av meslinger i noen av leirene som de prøver å få under kontroll, forteller Wang.

Desperat lokalbefolkning

Det er imidlertid ikke bare blant flyktningene at leveforholdene er dårlige. Lokalbefolkningen i områdene rundt leirene har også mistet mange kyr, og sliter med å finne nok mat og vann.

- Da jeg var der kom de første rapportene om at etiopiske familier prøvde å passere som flyktninger for å få utdelt mat. Det viser hvor desperat situasjonen er også i store deler av Etiopia, og det kommer til å bli verre i månedene som kommer, understreker Wang etter sitt besøk i Dolo Ado.