Foto: Redd Barna/Ragnhild Rygg
– Barn er de største ofrene i humanitære katastrofer. Det internasjonale samfunnet må prioritere å beskytte barn i alle humanitære situasjoner, sier leder for nødhjelp i Redd Barna, Søren Pedersen.

– Barn er de største ofrene i humanitære katastrofer. Det internasjonale samfunnet må prioritere å beskytte barn i alle humanitære situasjoner, sier leder for nødhjelp i Redd Barna, Søren Pedersen.

Over 400 000 mennesker har flyktet fra det nordlige Mali siden uroen startet i januar, ifølge FN. Mali er et av verdens fattigste land, men var også et av Afrikas mer stabile demokratier inntil et kupp i fjor. Etter kuppet tok nomadefolket tuaregenes separatistbevegelse MNLA, i samarbeid med militante islamistgrupper med base i nabolandene, kontroll over hele Nord-Mali, i følge NTB. Nå har Frankrike startet en militær intervensjon med støtte av FN og vestafrikanske land.

– Familier og barn begynner å ankomme Bamkao. De har flyktet fra kampene og er spesielt sårbare. Familiene som er drevet på flukt var for fattige til å flykte i fjor fordi nordlige deler av Mali ble rammet av en av de verste tørkeperiodene i deres levetid. Mange har et stort behov for nødhjelp, sier Redd Barnas landdirektør i Mali, Tom McCormack.

Pedersen fortsetter med å fremheve viktigheten av å beskytte sivile: 

– Internasjonal humanitær lov og menneskerettigheter må respekteres i alle konflikter og katastrofer. Alle parter plikter til å beskytte sivile, og spesielt barn, mot krigshandlinger, vold, nød og tvangsflytting, sier han.

Han påpeker at alle barn har rett til nødhjelp. Det internasjonale samfunnet og parter i konflikt må garantere at nødhjelpen får komme frem, dersom konflikten vil eskalere.

Foto: Redd Barna
Redd Barna har arbeidet i Mali siden 1987 og står klare til å gi nødhjelp til barna i ett av verdens fattigste land. Over 400.000 mennesker har flyktet fra det nordlige Mali siden uroen startet i januar, ifølge FN.

Redd Barna i Mali

Redd Barna har arbeidet i Mali siden 1987. Her arbeider vi med underernæring av barn, deler ut verdisedler til bønder som er berørt av tørken, har helsetjenester for barn og deres mødre. En annen viktig del av vårt program i Mali er å jobbe for å øke kvaliteten på utdanningstilbudet i landet.

Samlet støtte til militær intervensjon

Vestafrikanske land lover å bidra med soldater til en bakkestyrke for å tvinge islamistene ut av Nord-Mali. En slik inngripen er godkjent av FNs sikkerhetsråd. Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon støtter Frankrikes inngripen i Mali-konflikten. Frankrike har sendt 550 soldater til byen Mopti og hovedstaden Bamako. De neste dagene vil ytterligere 2.000 bli sendt dit.