Foto: Zuccarellostiftelsen
200 barn fikk prøve seg på en masse aktiviteter fra morgen til kveld.

 

Barnas Sommerparadis arrangeres av Zuccarellostiftelsen, som i 2016 ble opprettet av den verdenskjente norske ishockeyspilleren Mats Zuccarello.

Stiftelsen har som formål å kjempe for et samfunn der alle barn og unge som ønsker å drive med fritidsaktiviteter skal få delta. Derfor har de i år sørget for at barn i Oslo, Viken og Drammen har fått muligheten til å dra til et aktivitetsfylt sommerparadis – uavhengig av størrelsen på lommeboka til de foresatte.

For nå, under en pandemi, er det viktigere enn noen gang å iverksette tiltak for at alle barn skal få delta på lik linje.

Vennskap for livet

Foto: Zuccarellostiftelsen
Ishockeyspiller Mats Zuccarello, som for tiden spiller for Minnesota Wild i NHL.

Mats Zuccarello har selv sett hvor viktig idretten har vært i sitt eget liv, og er klar på hvor viktig det er å jobbe for at alle barn skal kunne bli med.

– De sier jo at lek og idrett er den viktigste inkluderingsplattformen blant barn, og det står jeg også ved, sier Zuccarello.

Han trekker fram at det rent samfunnsøkonomisk er en fordel at alle barn, uavhengig av bakgrunn, får delta i regelmessig idrett og andre fritidsaktiviteter.

– Idrett for meg har vært den viktigste arenaen for å bygge vennskap for livet, lære å kjenne seg selv, og å oppleve oppturer og nedturer – og hvordan å takle dette. Det aller viktigste for meg må være det sosiale samholdet man bygger ved lek!

Foto: Zuccarellostiftelsen
Idrett og lek har vært viktig for Mats Zuccarello, og det er noe han vil gi videre til andre.

Alle får delta – pandemi eller ei

I år har stiftelsen fått med seg en rekke samarbeidspartnere, bedrifter og privatpersoner som alle har bidratt til å gjøre campen til et gratistilbud. Redd Barna er en av årets samarbeidspartnere for sommerleiren. Zuccarellostiftelsen er utrolig glade for dette.

– Det er nok flere familier som kjenner på en trangere økonomi grunnet færre arbeidsplasser, sier Kristine Lind, daglig leder i Zucarellostiftelsen.

– Som mor selv, tenker jeg det kan oppleves kjærkomment å få vite at barna sine har det helt konge på leir i en av de tre «viktigste» ukene i fellesferien, sier hun.

Som Mats Zuccarello sier, er tross alt «sommercamp det kuleste som finnes!», og det er jo ikke er særlig langt fra sannheten.

Og når vi spør Lind om hun ser uken som en suksess, er svaret tydelig.

– Absolutt! Jeg tror mange barn har minner å leve på ut sommeren og vel så det.

Foto: Zuccarellostiftelsen
Campen fikk besøk av artister og idrettsprofiler - og det var også tid til å slappe av.

Rett til lek og fritid

På dette sommerparadiset får ikke bare barn en pause fra en unormal hverdag, men også muligheten til å utforske og etablere sine egne interesser.

– Vi håper at mange får oppleve nye aktiviteter, kanskje finner noe de mestrer, og blir inspirert til å starte med en ny aktivitet fra høsten, fortsetter Lind. 

FNs barnekonvensjon sier klart ifra at alle barn har rett til lek og fritid, uansett hvem de er og hvor de kommer fra.

Fritidserklæringen som Regjeringen har initiert, slår fast at alle barn i Norge skal få delta på fritidsaktiviteter, men vi har fortsatt en lang vei igjen å gå. 

Redd Barna jobber for at alle barn skal få innfridd sin rett til lek og fritid gjennom kampanjer, prosjekter og vårt frivillige arbeid med barn i Norge. Redd Barna har blant annet laget en kommuneundersøkelse for å finne ut hvordan situasjonen er i lokalsamfunn over hele Norge.

Derfor samarbeider Redd Barna med Zuccarellostiftelsen, og støtter deres viktige arbeid for å bidra til at flere barn får delta på fritiden.

Foto: Zuccarellostiftelsen
Bidrag fra Redd Barna, organisasjoner, næringsliv og ildsjeler gjorde at leiren i år var gratis for alle barn.

Korona vil påvirke fritidstilbudene

Denne sommeren har blitt annerledes for mange, men også høsten vil by på sine utfordringer. Når aktivitet etter aktivitet blir kansellert på grunn av pandemien, er det klart at mange barn og ungdom må gå på tomgang.

Her både ønsker og kan Zuccarellostiftelsen bidra. Barn kan nemlig få støtte fra stiftelsen til å drive med akkurat det de finner mest spennende når hverdagen kommer tilbake. 

Les mer og finn informasjon om støtte til aktiviteter gjennom Zuccarellostiftelsen her!

 

Bli medlem i Redd Barna