Foto: Redd Barna
Ett år gamle Fatuma Ali blir undersøkt av en helsearbeider fra Redd Barna. Hver dag gjør bidrar våre medarbeidere til å redde liv i Somalia.

Lederen

Sonia Zambakides, leder Redd Barnas nødhjelpsarbeid på Afrikas horn:

"Vi har de mest fantastiske mennesker i vår stab. Noen har jobbet for Redd Barna i nærmere 20 år, sett utallige regjeringsskifter og opplevd usikkerhet, og for noen er dette den andre matkrisen i Somalia de jobber med.

Å se at de fortsetter arbeidet, er positive og når fram til stadig flere barn er utrolig inspirerende. Vi får aldri hjulpet alle, men det vi får gjort utgjør en forskjell. Våre medarbeidere ute i felt redder liv.

Vi har tredoblet vår innsats for å hjelpe enda flere barn – for mange har dette betydd forskjellen mellom liv og død. Teamet har jobbet uten stans, med å installere vannpumper, distribuere mat og sørge for et helsetilbud for de som er rammet."

Partnerorganisasjonen

Foto: Redd Barna
Mogdishu har synlige tegn på en krig som har herjet landet i over 20 år. Noen steder er vanskelig å nå fram til for hjelpearbeidere, blant annet på grunn av landminer.

Abdikarim Daud Aden, leder for vår partnerorganisasjon ”Centre for Peace and Democracy”:

"Mogadishu er et av verdens mest uforutsigbare områder å jobbe i. Den største utfordringen er sikkerheten – den kan i noen tilfeller hindre oss i å nå fram til de som trenger hjelp.

Landminer, kryssild og bomber er vanlig. Du drar på jobb og hører bomber som eksploderer.

I oktober i fjor kjørte jeg ut i felt sammen med tre kollegaer. Vi ble stoppet av politiet som sa vi ikke måtte røre oss av flekken fordi vi var omringet av landminer. Det kom noen mineeksperter og fjernet minene, men jeg følte virkelig at livet mitt var i fare.

Moralen i teamet vårt er høy, og det er på grunn av to ting: Vi har et felles mål om å redde sårbare barn og mødre som står i fare for å dø. Og så blir vi motivert og støttet av Redd Barna. Jeg motiveres mer og mer for hver dag som går."

Feltarbeideren

Foto: Redd Barna
Stadig nye flyktninger kommer til en leir for internt fordrevne i Mogadishu. Krig og tørke har satt svært mange barns liv i fare, og Redd Barna jobber på spreng for å nå ut til flest mulig.

Anonym feltarbeider (av sikkerhetshensyn):

"Det vi driver med er veldig risikabelt. Mine medarbeidere har blitt arrestert og fengslet bare fordi de gjorde jobben sin. Du vet aldri om du vil havne midt i et voldelig sammenstøt mellom væpnede grupper. Jeg har mange ganger følt at jeg har vært i fare.

Hvis du vil være hjelpearbeider her må du være forberedt på at du kan dø. Noen ganger tenker jeg at det er ingenting som hindrer noen i å skyte meg, men vi risikerer livet for å redde barns liv.

Grunnen til at jeg likevel har jobbet i Redd Barna i mange år er deres grunnregler og metode – og sikkerheten for staben er alltid deres viktigste prioritet. De gir alltid grønt lys når krisen er et faktum. De sier ”gå ut og gjør det, ikke tenk på hva det koster, bare gjør det”.

Stolt av medarbeiderne

Foto: Redd Barna
Lokale helsearbeidere er viktige samarbeidspartnere for Redd Barna. De kjenner lokalsamfunnet og kulturen, og kan spore opp og informere familier med barn som trenger medisinsk hjelp. Både i Somalia og andre østafrikanske land kurser vi folk som kan gjøre denne viktige jobben. Save the Children is training and supporting community health workers in Northeastern Kenya

Sonia Zambakides er stolt over sine medarbeidere i Somalia, og det livreddende arbeidet de gjør hver eneste dag.

- Redd Barna har et erfarent og kunnskapsrikt team på plass for å gjøre det viktige arbeidet. Men det venter store utfordringer i horisonten – den skremmende muligheten for at regntiden i april neste år uteblir.

- Vårt arbeid baserer seg på faktorer som vi ikke alltid kan forutse. Somalia er et svært komplekst område, og Redd Barna jobber alltid for å forberede oss på det vi ikke kan forutsi. Mye kan endre seg på kort tid, noen ganger er det snakk om timer, og det er noe vi alltid tenker på.

- Redd Barnas arbeid betyr enormt mye for de vi når ut til. I oktober i fjor snudde vi oss raskt for å respondere på flommen i Mogadishu. I løpet av kort tid delte vi ut tepper, telt og kokeutstyr. Det er slike ting som gjør at alt er verdt det – når alt faller på plass, sier Zambaikides.