Foto: Redd Barna/Karin Beate Nøsterud
Srey Peck trives veldig godt på skolen. For henne er utdanning en vei ut av slummen.

Redd Barna møtte Srey Peck første gang for sju år siden, og da var hun en sliten og sulten liten jente. Moren var skeptisk til å la jenta gå på skole fordi det kunne gå ut over arbeidsinnsatsen hennes, og fordi de ikke hadde penger til skolebøker og uniform.

Men etter intens påvirkning og bearbeiding fra sosialarbeider Tep Phiroun, som jobber for Redd Barnas partnerorganisasjon CCASVA, fikk Srey Peck til slutt klarsignal.

Lykkelig på skolen

- Det ble like bra som jeg drømte om. Jeg elsker å gå på skolen, jeg er lykkelig her, smiler Srey Peck fra øre til øre.

Hun får et lite stipend gjennom Redd Barna, og en gang i året får hun penger til skoleuniform og skolemateriell.

Foto: Redd Barna/Karin Beate Nøsterud
Grytidlig hver morgen hjelper Srey Peck moren med å plukke blader på et friområde i nærheten, blader som kan spises og selges.

Srey Peck bor sammen med mor, stefar og to søsken i et skur i et av de mange slumstrøkene i Phnom Penh. Familien lever fra hånd til munn. Grytidlig hver morgen hjelper Srey Peck moren med å plukke blader på et friområde i nærheten, blader som kan spises og selges. Så er hun med på søppelplukking rundt markedene. Det er papp og plast de er på jakt etter. For en dags innsats, kan de ha tjent til sammen ti kroner.

Slummen brenner

Den hygieniske standarden i slummen er elendig. Her er verken vann eller strøm innlagt, og i regntiden flommer stiene i slummen over og blir til gjørmehull. I tørketiden er slumskurene utsatt for farlige branner.

For noen måneder siden opplevde Srey Peck for tredje gang å miste hjemmet sitt i brann. Brannen oppstod noen dager etter at distriktsmyndighetene hadde bedt slumbeboerne om å forlate området.

Dette motsatte de 300 familiene seg siden de ikke hadde et annet sted å flytte til. Da begynte det å brenne.

Elsker biblioteket

- Jeg klarte å få med meg skoleveska, litt klær og puten min, forteller Srey Peck alvorlig. Hun lever i konstant angst for at branner skal oppstå i de trange smugene.

Foto: Redd Barna/Karin Beate Nøsterud
I slummen har de verken vann eller strøm.

Srey Peck mistet de få bøkene hun eide. Derfor er hun ekstra glad i det vesle klassebiblioteket på skolen. Her kan hun fordype seg i historier, noe hun elsker. Hun liker både å lese og å fortelle.

Selv om Srey Peck bare er 13 år gammel, har hun et realistisk forhold til framtiden.

- Jeg satser på å bli ferdig med 9. klasse. Etter det må jeg antagelig hjelpe mer til med å skaffe inntekter til familien min. Jeg håper på en god jobb, men aller mest at jeg kan få utdanne meg videre. Det er lov å drømme, ikke sant?

Skolen motvirker fattigdom

Slummen og området rundt søppelfyllinga i Phnom Penh er preget av rusmisbruk, vold og aggresjon

- Dette er et lite barnevennlig miljø å vokse opp i, sier rektor Tuon Kim Sivuth ved Phum 7 Primary school.

En fjerdedel av de nærmere 500 elevene hans lever på eller under fattigdomsgrensen.

Foto: Redd Barna/Karin Beate Nøsterud
Rektor er fornøyd med at flere av slumbarna kommer på skolen.

- Det er særlig viktig for de fattige barna å få utdanning. Skole er en av strategiene for å redusere fattigdom. Barna får livsvisdom som er viktig for dem her og nå, og de får kunnskap som kan gi dem arbeid senere i livet, sier rektor, som er fornøyd med at stadig flere av slumbarna kommer til skolen.

- Det er et helt annet liv å være på skolen. Her er barna trygge. I fire timer hver dag får de lære, være i et klassefellesskap og føle tilhørighet, vennskap og trygghet. Srey Peck er en av de fattige, og hun er avslappet og lykkelig når hun er på skolen.

- Redd Barna er viktig!

Srey Peck blir ikke diskriminert av de andre barna eller lærerne på grunn av bakgrunnen sin. Tvert imot blir hun godt tatt vare på, og har venner som hun får hjelp av.

- Skolen er med på å forme gode borgere, mennesker som kan leve fredelig sammen og løse konflikter uten vold, som et alternativ til den negative slumkulturen. Får vi ikke til det, har samfunnet vårt et stort problem, mener rektor.

Han har mye godt å si om Redd Barnas innsats i Kambodsja.

- Redd Barna hjelper ikke bare de fattige, men arbeider hardt for å forbedre skolesystemet i hele Kambodsja. Jobben som gjøres med lokale og sentrale skolemyndigheter, med lærere og skoleledere, når fram til svært mange av skolebarna i Kambodsja. Min erfaring er Redd Barna en viktig partner i utviklingen av et barnevennlig og riktig skolesystem i Kambodsja. Redd Barna er viktig!