Foto: REUTERS/Luc Gnago fra AlertNet
De ytterst få sivile som våger seg ut på gaten i abidjan går med hendene i været i håp om at de kjempende på begge sider skal la dem få gå i fred.

Selv om forholdene er svært vanskelige, har vi fremdeles ansatte i Abidjan. De overvåker situasjonen nøye, og blir stadig mer bekymret for barnas situasjon.

– Vi hører stadig skyting og skuddvekslinger, i tillegg til kraftige eksplosjoner, sier en av våre medarbeidere i Abidjan, som av sikkerhetshensyn må forbli anonym.

– Barna opplever nå denne volden på nært hold. De har hørt skudd i dagevis, og nå hører de eksplosjoner også. Foreldre er stressede og redde for fremtiden, og det merker jo barna. Så de legger foreldrenes bekymringer på toppen av sin egen, sier Redd Barna-medarbeideren.

Hjelpearbeidet fortsetter

På grunn av de kraftige kamphandlingene som herjer Abidjan, er det nå svært vanskelig for Redd Barna å få ut nødhjelp til de hardest rammede.

– Vi ser nå på ulike måter vi trygt kan få ut livsviktig nødhjelp både til folk som er fanget i byen og til de som har flyktet til andre byer og landsbyer i nærheten av Abidjan, sier Redd Barnas landdirektør i Elfenbenskysten Guy Cave.

Foto: REUTERS/Luc Gnago fra AlertNet
Her sitter en rekke utlendinger samlet og venter på å få transport ut av krigssonen i Abidjan og tilbake til sine hjemland.

Han er stadig mer bekymret for tilgangen på mat for familiene som er fanget inne i hjemmene sine i Abidjan på grunn av all slåssingen og skytingen. Foreldre frykter for barnas liv og holder hele familien innendørs i håp om å unnslippe kampene og villfarne kuler, som allerede har krevd flere menneskeliv.

– Byen er død, vi går ikke ut. Ingen går utendørs. Familier trenger mat, men markedene er stengt og folks matlagre er i ferd med å tømmes helt, men ingen forlater hjemmene sine, forteller Redd Barna-merarbeideren i Abidjan.

Enorme humanitære behov

Også vest i Elfenbenskysten er de humanitære behovene enorme. Der har flere tusen familier på flukt fra volden i Abidjan liten eller ingen tilgang på nødhjelp. Kraftige kamper i det siste har ført til at hjelpeorganisasjonene ikke har fått inn den livsviktige hjelpen. Redd Barna sender nå et team inn i Duekoué. Der har nesten 45 000 mennesker søk tilflukt bare i den lokale katolske misjonsstasjonen. I tillegg bor tusener hos familie eller andre vertsfamilier.

Foto: Redd Barna
Til tross for den svært vanskelige sikkerhetssituasjonen, jobber Redd Barnas nødhjelpsaeksperter alt de kan for å få ut livreddende nødhjelp til de hardest rammede i Elfenbenskysten.

– Behovene er enorme. Det er ikke nok mat. Det er ikke vann. Folk kan ikke vaske seg, og vi har nå fått ubekreftede meldinger om kolera, sier en annen anonym Redd Barna-ansatt i Man vest i Elfenbenskysten.      

Vi har startet utdelingen av grunnleggende husholdningsartikler og hygieniske produkter som sovematter, tepper, såpe og bøtter. I tillegg deler vi ut leker til barna så de kan koble ut redselen for en stund og få tilbake en viss følelse av normalitet.

Redd Barna har vært i Elfenbenskysten siden 1996, da vi begynte med å gi nødhjelp til flyktningstrømmen fra borgerkrigen i nabolandet Liberia. Nå er vi på bakken både i Elfenbenskysten og Liberia for å gi nødhjelp i den stadig større humanitære krisen i begge landene. Så langt har over 500 000 barn måtte flykte fra kampene i Elfenbenskysten. Og over én million barn er rammet av konflikten.

Redd Barna håper nå å samle inn 220 millioner kroner på verdensbasis til nødhjelpsoperasjonen vår i Elfenbenskysten og Liberia. disse pengene skal gi livsviktig nødhjelp til 650 000 mennesker.