Foto: Knut Kollandsrud
Det er mange foreldreløse barn i Bosnia-Hercegovina.

Tradisjonen tro knyttes Skolejoggen opp mot en solidaritetsaksjon der alle deltakerne blir oppfordret til å gi ti kroner til et godt formål. I fjor ble det samlet inn til sammen 116.000 kroner for å hjelpe barn i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, gjennom prosjektet "Barn har rett til å være barn". I år går pengene uavkortet til Redd Barnas dagsenter for gatebarn i Sarajevo.

Trygt sted å være

I en bygård i Bosnia-Hercegovinas hovedstad Sarajevo finnes det et dagsenter for barn og unge som bor på gata. Her får barna et trygt sted å være, leksehjelp, varm mat og hjelp fra voksne som jobber der. Lokalene tilhørte tidligere en barnehage, og veggene er dekket med fargerike barnetegninger.Her får barna alt fra varm mat og en god dusj til muligheten til å perle og leke med leire. I det innerste rommet står det en PC, en anskaffelse som kom på plass da de ansatte ved senteret så hvor mange som tegnet PC-er da fikk utdelt fargestifter og papir.

– I løpet av én dag kommer mellom 15 og 20 barn innom senteret, forteller koordinator for senteret Tihana Majstorović.

Barna er foreldreløse og har ingen steder å bo. Dagsenteret jobber med myndighetene for å finne en løsning for barna, da de foreløpig ikke har mulighet til å tilby barna soveplasser.

Foto: Redd Barna/Anne Brude
Redd Barna vil hjelpe gatebarn i Sarajevo med pengene fra Skolejoggen 2010.

Sikre skoleplass

De barna som allerede går på skolen tilbringer mange timer på senteret før eller etter dagens skoleøkt. Skolene er normalt delt inn i formiddags- og ettermiddagsskift, og senteret er derfor et kjærkomment tilskudd for mange av de barna som ellers tilbringer mesteparten av tiden på gata.

 – Men det er også flere av barna som kommer hit som ikke går på skolen. En viktig del av arbeidet vårt er derfor å sørge for at barna blir fulgt opp av myndighetene og sikret skoleplass, sier psykologen Alma Hadžiavdić.

Flott arrangement

Ettervirkningene fra konfliktene på Balkan preger fortsatt livet til mange i Bosnia-Hercegovina. Barn begynte å dukke opp i gatene i Sarajevo i et helt annet omfang enn før. Mange av disse tilhører rom-folket. Mange fra rom-folket flyktet til Bosnia-Hercegovina etter Kosovo-krigen og andre konflikter i nabolandene. Porøse grenseoverganger, tvungen migrasjon og etnisk rensing har forårsaket en voldsom forflytning i befolkningen i Sørøst-Europa, særlig blant rom-folket.

- Redd Barna er glade for at Skolejoggen dette året vil støtte barna som har det vanskelig i Sarajevo. Det er flott at et idrettsarrangement også får elevene til å bry seg om barn andre steder i verden, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.