Foto: Redd Barna/Philip Crabtree
– Ikke stress, men senk skuldrene og kos dere, beroliget ordfører Fabian Stang barna i fredspriskomitéen med da de besøkte hans kontor.

– Tenk at Malala bare er fem år eldre enn dere, sier ordfører Fabian Stang, når han tar imot medlemmer av festkomiteen på kontoret på Rådhuset. Det er blitt en hyggelig tradisjon for barna personlig å få lov til å invitere ordføreren til festen, når han først skal være vert for den store dagen. Redd Barnas fredsprisfest er laget av barn, for barn, det skal ingen være i tvil om.

Tolv spreke 7.-klassinger fra Sagene og Lindeberg skoler i Oslo har æren og gleden av å lede årets møte med Nobels fredsprisvinnere Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

– Ikke stress, men senk skuldrene og kos dere, er rådet fra ordfører Stang, når han hører at aldri tidligere har så mange barn meldt seg på. Nesten 6000 barn fra Oslo, Drammen, Asker og Bærum, Østfold og Vestfold er hittil påmeldt, og det er fortsatt plass til flere!

Det er 18. gangen Redd Barnas fredsprisfest blir arrangert. Og i motsetning til de tre siste årene, da festen er blitt holdt innendørs, er det bestemt at i år skal fredsprisfesten være ute, slik som mange ganger før på Rådhusplassen. Redd Barna holder fredsprisfesten for å gi norske barn en anledning til å møte, stille spørsmål og hylle vinnerne av en av verdens mest prestisjefylte priser. Stemningen er helt spesiell, nesten eksotisk, når gjester fra langt varmere land kommer opp på scenen i den lave desembersolen og ser utover havet av norske skolebarn, som står og jubler i vinterkulda.

Barnas fredspris

Foto: Redd Barna/Tanya Malott
Malala er en av årets fredsprisvinnere, og har engasjert seg sterkt for barns rett til utdanning. Bildet er fra besøk i Zaatari-leiren i Jordan, der hun samarbeider med Redd Barna om et utdanningsprosjekt.

- At et barn for første gang er blant vinnerne, og at Malala og Kailash kjemper så iherdig for barns rettigheter, gjør dette til en fantastisk pris, sier Tove R. Wang, Redd Barnas generalsekretær. Hun har selv møtt begge vinnerne flere ganger tidligere.

Som tidligere år kommer fredsprisvinnerne opp på scenen i et kvarter for å svare på spørsmål fra norske skolebarn. I år møtes barn samtidig til en fredsprisfest i Grieghallen i Bergen. Det er første gang Bergen holder en slik fest, og planen er at også bergensbarna skal få stille spørsmål til fredsprisvinnerne.

Åtte år gamle Angelina Jordan, vinner av Norske Talenter 2014, skal synge barbeint for fredsprisvinnerne på utendørsscenen. Årets fredsprisfest får, i tillegg til begge prisvinnerne, besøk av kronprinsesse Mette-Marit, ordfører Stang, medlemmer av Nobelkomiteen og Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang. Det blir show og underholdning av artister som Donkeyboy, Omer Bhatti & Juice Crew, Sval, Adelén, MagiCurty og Tuva Syvertsen.