Foto: Kristine Lindebø
I dag møtte 15-åringer fra hele landet statsminister Erna Solberg.

Torsdag 15. januar møtte femten 15-åringer Erna Solberg på statsministerens kontor for å snakke om klima og utvikling.

Natalie Andersen (15) fra Malm var blant flere som kom med konkrete innspill til Solberg på hva hun må gjøre på avtalene om bærekraftig utvikling og klima i løpet av 2015.

- Jeg synes det er urettferdig at goder ikke når ut til alle. Jeg ønsker derfor at Norge skal bidra til å gjøre en forskjell, fordi jeg vet at verden er urettferdig, uttalte Andersen

Møtet med Erna Solberg skjer i forbindelse med lanseringen av «action/2015», en global kampanje med over 1000 organisasjoner i over 120 land, støttet av blant annet Malala Yousafzai, Bono og Desmond Tutu. Les mer om den globale kampanjen her >

Nesten 1 milliard liv på spill

2015 er et skjebneår for nesten 1 milliard mennesker, når verdens ledere i løpet av året skal forhandle om en mer rettferdig og bærekraftig verden.

Ifølge ferske tall fra Center for International Futures ved University of Denver fører det beste utfallet av forhandlingene at antall mennesker som lever i fattigdom blir redusert til 360 millioner i 2030.

Det verste utfallet av forhandlingene kan føre til at antall mennesker som lever i fattigdom øker til 1,2 milliarder. Altså står 886 millioner menneskeliv på spill.

 Lignende møter mellom ledere og femtenåringer finner sted i mange andre land denne datoen, blant annet med David Cameron i England og Ban Ki-moon i USA.

- 2015 er året for modige politiske handlinger. Millioner av mennesker samler seg nå over hele verden under action/2015-kampanjen for å inspirere sine leder til å sikre framtiden for barna våre. Vi har store forventninger til Erna Solbergs innsats for å få enighet om ambisiøse utviklings- og klimaavtaler i år, sier Gunvor Knag Fylkesnes leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Foto: action/2015
En milliard liv står på spill, men vi kan gjøre noe med det.

15-åringer møter statsministeren

Klima og utdanning var to av temaene som særlig opptok 15-åringene som fikk et halvt minutt hver til å fortelle Solberg hva de mente var viktigst.
 
- Jeg er opptatt av at Norge tar ansvar i klimaforhandlingene. På hjemmebane bør det være lettere for nordmenn å velge mer miljøvennlige løsninger i hverdagen og på den måten være med på å redusere klimagassutslipp, sier Andres Rudningen (15) fra Hemsedal.

Statsministeren sa hun lovet å ta med seg oppfordringene fra ungdommene videre inn i forhandlingene.

– Jeg er opptatt av at de målene vi setter oss faktisk er målbare, og setter politikerne på prøve, uttalte Solberg i møtet.

Vi oppfordrer alle til å delta i samtalen om skjebneåret og nye tusenårsmål i sosiale medier via hashtaggen #action2015