Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Gunn-Mariann Aase har nettopp reist ut på sitt sjette oppdrag som medlem av Redd Barnas beredskapsgruppe. Hun er hyret inn for å bistå UNHCRs arbeid i Kenya og regionen for øvrig de neste seks månedene.

Med hele fem oppdrag for Redd Barnas beredskapsgruppe bak seg har Gunn-Mariann Aase lang erfaring med å jobbe med barns beskyttelse i ulike land. Det kommer godt med når hun i dag reiser til verdens største flyktningleir, Dadaab i Kenya.

Av utdanning er hun faktisk produktdesigner, men hun har aldri brukt utdannelsen. I mange år har hun jobbet på flyktningmottak og krisesenter. Siden 2004 har hun vært med i Redd Barnas beredskapsgruppe, og er dermed klar til å rykke ut på oppdrag i ulike land.

Ville jobbe ute i verden

- Jeg ønsket å jobbe ute i verden. På mottaket fikk jeg mulighet til å jobbe med mennesker fra ulike land, og jeg tenkte det ville være fint å jobbe der hvor folk kom fra. Min erfaring med å jobbe med barn, unge og kvinner gjorde at jeg også kunne utføre lignende oppgaver i større format, sier Aase.

Hun har tidligere vært ute på oppdrag i Rwanda, Pakistan, Sri Lanka, Elfenbenskysten og Nepal. De neste seks månedene skal hun være i Kenya. Først to måneder i flyktningleiren i Dadaab på grensa til Somalia, og så fire måneder i den kenyanske hovedstaden Nairobi.

- I Dadaab skal jeg jobbe med systemer for barns beskyttelse, særlig de barna som er uten foreldre, eller som kun bor sammen med moren. Jeg skal blant annet se til at barn blir registrert, finne fosterfamilier til foreldreløse barn og følge opp barn som bor sammen med andre slektninger.

Forberedt på sterke inntrykk

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
En liten gutt som nettopp har kommet til Ifoleiren i Dadaab hviler seg på en vogn. Over halvparten av de 450 000 menneskene i Dadaab er barn, og behovet for beskyttelse og støtte er enormt.

Sist gang Gunn-Mariann jobbet i et nødhjelpsområde var etter jordskjelvet i Pakistan i 2005, og hun er klar over at månedene i Dadaab kan bli utfordrende.

- Jeg tror jeg kommer til å få noen sterke inntrykk, og det kan bli tøft. Men jeg må bare ta inn inntrykkene når jeg er der og gjøre det beste ut av det. Jeg er spent på å se hvordan de organiserer en leir hvor det bor 450 000 mennesker, og hvor det kommer 1000 nye flyktninger hver dag, forteller Gunn-Mariann.

Etter to måneder i verdens største flyktningleir skal Gunn-Mariann jobbe med barns beskyttelse på et mer overordnet plan fra kontoret i Nairobi. Her vil hun kartlegge hva slags kompetanse de ansatte har på barns beskyttelse, og kurse dem slik at de vet hvordan de kan jobbe for å bedre situasjonen for barn.