Foto: Redd Barna/Susan Warner
Manoushka oppdrar nevøen som sin egen sønn. På Redd Barnas helseklinikk får hun gode råd om helse og ernæring.

I Haiti er det et høyt antall dødsfall i forbindelse med fødsler. Landet ligger blant de høyeste på barseldødelighet i Latin-Amerika og Karibien med 630 dødsfall per 100 000 fødsel. Tanten til Antoine, Manoushka Poustin (19), har på tross av sin unge alder tatt på seg en stor oppgave. Moren døde av komplikasjoner som oppstod samme dag som Antoine ble tatt med keisersnitt. Nå oppdrar Manoushka nevøen sin som sitt eget barn.

- Jeg vet ikke så mye om det å ta vare på en baby. Søsteren min måtte ta keisersnitt, og noe gikk galt. Hun døde rett etter at han ble født, forteller Manoushka.

Får råd om helse og ernæring

Hun har tatt med seg Antoine til en klinikk drevet av Redd Barna i Camp Pinchinat i Jacmel. Han har hatt diaré i flere dager. På klinikken får Manoushka noen praktiske råd for hvordan hun best kan ta vare på nevøen sin.

- Det er vanskelig for meg å skulle oppdra min søsters sønn. Det tok meg tre timer å komme hit fordi jeg bor langt unna sykehusene. Det var godt å komme hit og få hjelp. Jeg føler meg mye bedre nå, og setter virkelig pris på det de tilbyr her, sier Manoushka.

Helsearbeider Chericia Clermont har forklart henne at hun alltid må koke vann, fordi vannet er ikke er renset godt nok og kan gjøre babyen svært syk. Hvis han får diaré igjen må hun passe på å gi ham spesialvæske med salt slik at han ikke blir dehydrert.

Foto: Redd Barna/Susan Warner
Antoine veies på helsestasjonen. Etter jordskjelvet har 230 000 mennesker besøkt Redd Barnas helsestasjoner.

Satser på lokale helsestasjoner

Redd Barna har bygget opp lokale helsetilbud i de områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet, og på landsbygda hvor det er langt til nærmeste helseinstitusjon. Alle som bor i nærheten kan kontakte klinikkene, men de er særlig viktige for barn og gravide kvinner. Redd Barna prioriterer helsehjelp til nyfødte og små barn, familieplanlegging og behandling før og etter fødsler.

Siden jordskjelvet rammet Haiti har  230 000 mennesker oppsøkt Redd Barnas klinikker. Gjennom å forebygge og behandle akutt feilernæring har Redd Barna bidratt med livreddene hjelp til flere enn 230 600 kvinner og barn. Organisasjonen har også oppfordret mødre til å amme barna sine, slik at spedbarn får riktig og nok ernæring.

Redd Barna vil fortsette å behandle og forhindre akutt feilernæring, og jobbe for en sunn vekst og utvikling for barna i Haiti.

Les mer om Redd Barnas arbeid i Haiti her >