Foto: Redd Barna
Sykepleier Catherine Ongeti gir Luiser Mwikali, seks måneder vaksine på Langata Health Center i Nairobi, Kenya. Med økte investeringer i helsetjenester kan flere barn få livsviktige vaksiner.

En ny rapport fra Redd Barna viser at potensielle skatteinntekter for de afrikanske landene utgjør 15 milliarder dollar av dette.

- Dette er penger som kunne finansiert 1.8 millioner flere helsearbeidere på kontinentet, sier utviklingspolitisk rådgiver Catharina Bu.

Selskaper i sektorer som landbruk og naturressurser er de største synderne, viser rapporten. Helt bevisst skjuler disse selskapene reelle tall på varer som handles over landegrensene, for på den måten å betale mindre skatt og øke sin egen profitt.

Flere helsearbeidere

Rapporten ser spesielt på Kenya og Mosambik, som taper henholdsvis 435 millioner og 187 millioner dollar.

- For Kenya ville dette kunne betale for 86 000 flere helsearbeidere, mens det i Mosambik kunne reddet livene til 30 000 barn hvert år, sier Bu.

Løsninger finnes

Det er viktig at slik ulovlig kapitalflukt stoppes, og her har verdens ledere en gylden mulighet til å bli enige om robuste tiltak som virker når de møtes til Finansiering for Utviklingskonferansen i Addis Abeba i juli i år. Her skal alle FN landene bli enige om hvordan de nye bærekraftsmålene skal finansieres, og Norge har en nøkkelrolle som ett av to land som leder konferansen.

- Det er viktig at hvert enkelt land selv tar ansvar for å styrke sine skattesystemer, men det internasjonale samfunnet sitter på en nøkkelrolle, blant annet for å sikre at ikke selskaper ikke skjuler unna verdier i skatteparadis, avslutter Bu.

Les rapporten her >