Foto: Redd Barna/Mai Simonsen
Norge er verdens beste mammaland, konkluderer Redd Barna-rapporten.

I går lanserte Redd Barna rapporten ”State of World Mothers”, som for tredje året på rad kårer Norge til verdens beste land å være mamma i. Vi feiret ved å invitere et knippe mødre, fedre og babyer til ”barseltreff” med boller, kake og ballonger på United Bakeries i Paleet.

Barne-, familie- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen mottok blomster og gratulasjonskort fra generalsekretær i Redd Barna, Tove R Wang. Hun uttrykte stor begeistring for at Norge topper statistikken og takket Redd Barna for påminnelsen om hvor privilegerte vi egentlig er i Norge.

– Rapporten minner oss også på at verden er himmelropende urettferdig – og at vi kan gjøre noe med det, sa Thorkildsen.

Fokus på de verste landene

Wang oppfordret til å rette blikket mot landene som ligger nederst på rankinglistene.

 – Kvinner i Sør-Sudan har større mulighet for å dø i barsel enn å lære å skrive, sier Tove R Wang, og pekte på viktigheten av ernæring og utdanning av helsearbeidere som livreddende tiltak for å redusere dødeligheten for mødre og barn.

– Det er mange som skal ha en takk for at vi har kommet dit vi har, understreket Inga Marte Thorkildsen, som minnet oss om at våre mødre og bestemødre har kjempet fram rettigheter som vi i dag nesten tar for gitt. - Gjennom kamp har vi oppnådd både en frihetsrevolusjon og en trygghetsrevolusjon, sa hun.

Praten gikk livlig blant mødre og fedre rundt bordet, mens babyer med sunne bollekinn ble ammet, bysset, trøstet og underholdt. Stemningen var et godt bilde på det vi var der for å feire: At det er godt å være både mamma, pappa og baby i Norge. 

Les mer om rapporten her >