Oumou er to år, har et snev av oransje hår (et tegn på at hun er akutt underernært) og er sjenert overfor fremmede. Hun bor sammen med foreldrene og brødrene sine i Sabar II. Det er en tradisjonell landsby der folk lever av kvegdrift og det de klarer å dyrke i jorda.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Oumou (2) sammen med moren Kadiata.

Moren hennes, Kadiata Moussa (27) håper at datteren skal legge på seg og, etter hvert som helsen hennes bedres, at hun skal få tilbake sin normale hårfarge. Det vil bety at hun ikke lenger vil være så underernært.

I Sahel-området vest i Afrika er mer enn 18 millioner mennesker rammet av matkrisen. Mangel på regn, gresshoppeinvasjon og ødelagte avlinger har i kombinasjon med høye matpriser og massiv husdyrdød ført til at familier som Oumous blir svært sårbare.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Kadiata håper at datteren skal legge på seg.

Khady Samba er en av Redd Barnas sykepleiere. I dag har besøkt landsbyene Gorgol og Brakna, som ligger sør i Mauritania. Oppgaven hennes er å oppdage barn som har symptomer på underernæring.

Hun gir råd til mødrene hvordan de best mulig kan ta seg av barna sine og sikre at de ikke sykere. Er barna akutt underernærte, får mødrene råd om å ta dem med til nærmeste helsesenter eller sykehus.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Redd Barnas helsesøster Khady Samba oppsøker jevnlig de akutt underernærte barna for å sjekke at de kommer på bedringens vei.

Khady veier og måler barnas lengde og omkretsen av overarmen deres. Slik undersøker hun om de er underernærte. For to uker siden veide Oumou 8,6 kilo. Nå veier toåringen 9,2 kilo og er 75 centimeter lang. Det er vanlig vekt for barn som er ti-tolv måneder gamle.

– Sist jeg kom til Sabar II var Oumou det mest underernærte av alle barna. Hun er fremdeles akutt underernært, men hun er mye bedre nå. Jeg ga henne medisiner og vitaminer og forklarte moren hennes, Kadiata, hvordan hun skal tilberede maten med dette ekstra kosttilskuddet i, forteller sykepleier Khady Samba.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Her måler Abdallahib Ould Mohamed Mahmoud omkretsen av overarmen til Oumou for å sjekke hvordan formen til den vesle jenta har utviklet seg to uker etter at sykesøster Khady fikk henne inn til behandling.

For to uker siden var Oumou så svak at hun ikke orket bevege seg. Nå er hun i full aktivitet og leker med søstrene sine.

Rougu er en venninne av Kadiata. Hun er 20 år gammel og har fire barn. Den yngste sønnen hennes, Nouridine Mohamed (1) er også underernært. Han fikk diagnosen samtidig som Oumou. De siste to ukene har han gått opp 300 gram i vekt.

Rougu ammer ham og gir den lille gutten ”alt jeg får for å komplettere dietten hans”.

Rougu og Kadiata deler det samme håpet: At babyene deres skal overvinne underernæringen. De snakker mye sammen om hvordan de kan gi best mulig omsorg til barna sine. De diskuterer også rådene de får fra sykepleier Khady Samba.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Rougu (20) med sønnen Nouridine Mohamed (1).

I dag har Khady Samba oppdaget et nytt tilfelle. En gutt som heter Jibril er også akutt underernært. Han er to år gammel og veier bare 6,6 kilo. Moren hans stoppet å amme ham så fort hun ble gravid igjen. Jibril er utviklingshemmet.

Khady snakker med bestemoren til Jibril og forklarer henne hvor dårlig det lille barnebarnet hennes er.

– Den beste løsningen er å hente mat til Jibril i nabolandsbyen, hvor markedet er. Så slipper bestemoren hans å reise den lange veien til markedet, men kan i stedet bruke mer tid på å gi ham omsorgen han trenger, sier Khady.

Totalt står over en million barn i Sahel-området i fare for å bli akutt underernærte og en av Redd Barnas aktiviteter er å informere mødre om hvordan de best kan styrke barnas diett.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Ved å måle omkretsen av overarmen til to år gamle Jibril finner Khady Samba ut at den utviklingshemmede gutten er akutt underernært.

Denne uken skal Khady Samba holde et treningskurs om hvordan de best kan mate barna sine for å unngå underernæring.

Hun skal også trene helsearbeiderne i tolv landsbyer nær Kaedi, ti i Gorgol og to i Brakna hvilke tegn de skal se etter for å oppdage at barn er underernærte. De skal også lære å informere mødre om hvordan de best kan mate barna sine og om når det er nødvendig å kontakte helsesenteret.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Khady Samba lærer mødrene hvordan de best kan sikre at barna får i seg de næringsstoffene de trenger.

Oumous mor Kadiata koker ris sammen med et lite fiskestykke til familiens middag.

– Stivelse og litt proteiner, de spiser ikke noe annet. Normalt hadde de hatt tilgang til flere næringsstoffer gjennom å spise belgfrukter og franske bønner. Men nå har de ikke tilgang til annen mat enn ris og, når de har råd, litt tørket fisk som de kjøper på markedet, forteller Redd Barnas sykepleier Khady Samba.

Fisken kommer fra Mauritanias hovedstad Nouakchott nesten 600 kilometer fra Kadiatas landsby Sabar II. Elven er nesten tom for vann og det er lite fisk å fange. Nå gir ikke engang kuene melk.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Oumous mor Kadiata koker ris og en liten fiskebit til familiens middag.

– Før hadde vi fem kuer, men nå har vi bare to igjen. De andre tre er døde på grunn av tørken. Det var ikke noe grønt igjen de kunne spise. Kuene som fremdeles er i live er så tynne at de ikke lager melk. Så nå må vi gå til markedet for å kjøpe melk. Men det har vi ikke penger til, sier Oumous far Mamoudou (35).

Kuene hans er svært tynne; ribbeina stikker tydelig ut. Hvis familien mister de to siste kuene også har de mistet hele livsgrunnlaget sitt.

– Husdyrene overlevde fjorårets tørke, men i år klarer de seg ikke. De kan ikke beite, så de dør, sier landsbyens høvding Moussa Mamadou Sabar.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Mamaoudu's cows go to graze

Redd Barna sikrer at de rammede familiene får tilgang til mat, såkorn og fôr til husdyra for å styrke familienes motstandsdyktighet og overlevelsesevne i området der lille Oumou og familien hans bor. Krisen rammer mer enn 700 000 mennesker i Mauritania.

Det er landsbyboerne selv som peker ut hvem som er hardest rammet og som dermed trenger å få nødhjelpen fra Redd Barna aller mest.

– Folk i Sabar II har sagt at vi trenger hjelpen fra Redd Barna for å kjøpe mat og medisiner. Nå, takket være denne hjelpen fra Redd Barna, kan vi kjøpe ris, olje, sukker og fisk på markedet. Og i tillegg til mat kan jeg kjøpe de medisinene som Khady Samba har sagt at Oumou trenger, sier mamma Kadiata.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Mamoudu og familien får fôr til kuene av Redd Barna.

I tillegg til Oumou har Kadiata fire barn til: De to guttene Hamaitou (10) og Abou (8) og de to jentene Mariane (7) og Aminata (4). De går alle på skolen.

Barna må gå to kilometer hver morgen for å komme til skolen. Kadiata vil at barna hennes skal fortsette på skolen.

– Etter tørken i fjor solgte jeg den fineste kjolen min for å sende dem på skolen, sier hun.

Selv gikk Kadiata på skolen til hun kom til sjette klasse, men sluttet da hun var 13 år og giftet seg. Hun fikk sin første sønn da hun var 16.

– Nå angrer jeg på at jeg ikke fortsatte på skolen. Jeg vil ikke at barna mine skal gjøre det samme som meg og slutte på skolen tidlig, sier Kadiata.

Å sende fire barn til skolen koster 10 000 ouguiyas (190 kroner) i året. Det er en offentlig skole, men Kadiata må kjøpe uniformer og sko, skrivebøker, blyanter og penner.

– Nå får vi hjelp av Redd Barna så de kan fortsette på skolen. Når de er ferdig med å studere kommer jeg til å glemme alt familien har måttet ofre for å sikre barna en utdanning, sier Kadiata.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Kadiata sammen med ektmannen og deres fem barn i landsbyen Sabar ll i Mauritania.

Nå er alle barna hjemme fordi skoleåret ikke starter før i oktober. Hamaitou, den eldste sønnen, forteller sjenert at an elsker å gå på skolen og å lære nye ting.

– Jeg går i andre klasse. Favorittfaget mitt er matte. Når jeg blir stor, vil jeg bli lærer. Jeg ønsker å reise og å se andre steder. Jeg liker læreren min veldig godt. Han er flink. Jeg drømmer om å lære andre språk og å kunne reise rundt i Afrika, sier Hamaitou.

Gutten lyser opp når han snakker om sport.

– Jeg spiller fotball med vennene mine, men den sporten jeg liker best er sykling. Jeg har aldri sittet på en sykkel før, men jeg tror det er kjempegøy å sykle, sier han.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Hamaitou (10) ønsker å bli lærer når han blir stor.

Mens vi snakker med Hamaitou, stabler søsknene hans tomme vannkanner på en kjerre. Barnas far Mamaoudou binder fast kannene med et rep. Så går de til nærmeste landsby fem kilometer unna på jakt etter rent vann.

Vannet koster 10 ouguiyas eller 20 øre per kanne. Prisen har ikke steget som følge av tørken, men det har matprisene.

– Før tørken kostet en kilo ris 60 ouguiyas (1 kroner og 15 øre), men nå koster den samme kiloen med ris 80 ouguiyas (1 krone og 53 øre), sier Kadiata.

Familier i dette området av Mauritania er svært sårbare for tørke, matmangel og en stigning i matvareprisene. Barna blir hardest rammet fordi selv små vekttap kan få alvorlige følger. Akutt underernæring skader både den fysiske og den psykiske utviklingen til et barn.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Mamaoudous familie fester vannkannene godt før de går for å kjøpe vann på markedet i nabolandsbyen fem kilometer unna.

Redd Barna har arbeidet mer enn 30 år i Sahel-området og mer enn seks år i Mauritania. Til vanlig jobber vi mest med å sikre at barn får beskyttelse og skolegang. At vi allerede er på plass i de kriserammede områdene er årsaken til at vi har kunnet komme så raskt i gang med nødhjelpen. Nå er vi i ferd med å utvide det langsiktige arbeidet i Mauritania til også å gjelde matsikkerhet og øke kunnskapsnivået om underernæring.

– Det er avgjørende at vi fortsetter arbeidet med å nå de hardest rammede og mest sårbare barna med nødhjelpen vår, men det er også viktig at vi sikrer at de mest sårbare faniliene får den hjelpen de trenger på lang sikt, sier en av Redd Barnas nødhjelpseksperter i Mauritania, Javier Lovelle.

Foto: Redd Barna/Oscar Naranjo
Oumous storesøster Mariane (7) liker å leke med vennene sine.