Foto: Redd Barna
Flere hus i denne landsbyen utenfor Bahrain i Swatdalen er skylt vekk av vannmassene.

– Naboene våre løp opp i høyden. Vi samlet sammen alle våre viktigste eiendeler og flyttet inn hos onkelen vår som bor i en tryggere del av Bahrain. Senere den dagen fikk vi vite at hjemmet vårt var fullstendig ødelagt av flommen, sier Saqlain.

Saqlain vokste opp i forstaden Jail til byen Bahrain, som ligger ved bredden av elva Swat. Bahrain er normalt en by full av travle torg, restauranter, hoteller og gjestehus som huser turister fra hele Pakistan. Saqlain er den eldste av fem søsken og går i sjuende klasse på en privat skole i Bahrain.

Saqlains far jobber som lærer. Han eier også en eplegård ved elvebredden. Far håper at Saqlain skal få gode resultater på skolen, slik at han kan fortsette på universitetet.

Foto: SA Quershi
Gjørmete flomvann har ført til enorme ødeleggelser. FN melder om at dette er den verste humanitære katastrofen verden har sett i nyere tid.

Swat, en hardt prøvet dal

Saqlains familie har det siste året møtt stor motgang. For et år tilbake måtte de flykte fra hjemmet sitt Swatdalen på grunn av konflikten mellom den pakistanske hæren og talibanske opprørere i Swat.

Ettersom skolene ble stengt og gårdsarbeidet stoppet opp mens han var borte, gikk det flere måneder uten at Saqlains far tjente en eneste rupee. Til tross for motgangen gikk det ikke lang tid etter konflikten før hverdagen gikk som normalt igjen.

Flyktet fra vannmassene

Onsdag 28. juli ble Pakistan rammet av et voldsomt monsunregn. FN har rangert flommen som fulgte som den verste humanitære katastrofen i nyere tid. Store områder er lagt under vann. Flommen har forårsaket enorme skader, både menneskelig og materielt. Bahrain er en av byene i regionen som er hardest rammet.

Foto: Redd Barna
Saqlain (14) er blant de første i køen på Redd Barnas distribusjonssenter. Her får han utdelt telt og andre nødvendige artikler til seg og familien. Hjemmet deres er tatt av flommen.

– Det hadde regnet i to dager da vi ble fortalt at Jail var lagt under vann, sier Saqlain.

Morgenen etter dro Saqlains far for å se til gården sin. Synet som møtte han var sjokkerende. Hele eplegården var lagt under det gjørmete flomvannet. Sjokket har gjort faren svært deprimert.

Flommen tok alt

– Jeg har mistet alle bøkene, klærne og lekene mine i flommen, sier Saqlain.

Matrasjoner deles ut ved hjelp fra venner og bekjente i Bahrain. Men det er ikke nok mat for Saqlain og hans familie.

– Jeg vet ikke om vi noen gang vil få vårt eget hjem igjen, sier Saqlain.

Saqlain og onkelen reiste i fem timer for å nå Redd Barnas distribusjonssenter. De var blant de første i køen for å få telt, bøtter, vannkanner og andre ting de trengte for å overleve. Resten av familien gledet seg til å få et eget sted å bo, og ventet spent på at de skulle komme tilbake.

– Jeg vet at disse tingene ikke vil kunne erstatte hjemmet mitt, men for familien min vil dette være et første skritt i retning av et nytt hjem, sier Saqlain.

Lang erfaring i Pakistan

Redd Barna har vært til stede i Pakistan i mer enn 30 år, og har om lag 1200 hjelpearbeidere til stede i landet. Straks regnet lettet begynte Redd Barna letingen etter overlevende i flomområdet. Egne team fikk oversikt over omfanget av skadene og fant fram til de familiene som hadde størst behov for hjelp.

Redd Barna deler ut telt til hjemløse familier. Mat, vann og hygieniske artikler deles også ut, og legeteam er sendt inn i vanskelig tilgjengelige områder.

Behovet for hjelp er enormt. Redd Barna ber om økonomisk støtte fra både myndigheter og privatpersoner for å kunne nå ut til alle de flomrammede barna. Fokuset rettes nå mot opprettelsen av midlertidige skoler, for å normalisere hverdagen for barna og gi de beskyttelse.