Foto: Redd Barna/Sophie Hamandishe
I Chimanimani-distriktet i Zimbabwe dyrker de mais som skal lagres og deles ut til sårbare grupper i perioder med lite mat. Landsbybeboerne bytter på å jobbe i åkeren. Redd Barna støtter prosjektet.

Konseptet Zunde RaMambo, som betyr ”høvdingens kornlager”, dreier seg om å sikre at landsbyer har nok mat uansett om det er normal hverdag eller i vanskelige perioder. En landsbyleder setter av et stykke jord som hans underordnede dyrker. Avlingen lagres i lederens matlager på hans eiendom, og de som har behov for det kan gå dit og be om mat.

I Zimbabwe har det alltid vært forventet at tradisjonelle ledere dyrker og skaffer mat til sitt folk i vanskelige perioder. Denne tradisjonen har imidlertid blitt kraftig svekket av de økonomiske problemene i landet de siste årene. Landsbylederne kunne ikke lenger produsere overskuddslagre for sitt folk. Barn, alvorlig syke mennesker og andre sårbare grupper ble hardest rammet siden de ikke hadde noen å gå til når de gikk tom for mat.

Gammel tradisjon med ny vri

Under årets jordbrukssesong har Redd Barna startet et prosjekt for å blåse nytt liv i Zunde RaMambo-konseptet. Organisasjonen bidro med såkorn for å dyrke mais og gjødsel til de fire landsbylederne i distriktet Chimanimani. Landsbybeboerne byttet på å jobbe i åkrene til sine landsbyledere. Landbruksdepartementet i Zimbabwe ble så imponert over utviklingen at de gikk inn i prosjektet med teknisk ekspertise på dyrking av mais.  

Foto: Redd Barna/Sophie Hamandishe
En journalist intervjuer landsbyleder Ngorima om samarbeidet med Redd Barna. Zimbabwiske medier har besøkt to av prosjektene hvor det produseres og lagres mat etter den gamle Zunde RaMambo-tradisjonen.

Tre måneder etter at prosjektet startet har samarbeidet båret frukter. Maisåkrene i områdene til de fire høvdingene Ngorima, Mutambara, Ndima og Chikukwa er et vidunderlig skue. Avlingen er i ferd med å modnes og det gjøres forberedelser til innhøstingen.

Ifølge tradisjonen skulle avlingen lagres på landsbylederens eiendom. Avlingen i Redd Barnas prosjekter vil i stedet gå til lokale komiteer som skal sikre barns beskyttelse. Disse komiteene deler igjen maten ut til foreldreløse og andre sårbare barn i distriktet. Flere enn 550 husstander med sårbare barn vil kunne dra nytte av prosjektet.