Foto: Redd Barna/Jorge Monteiro
Portugals landslagskaptein velger rett ernæring og fysisk aktivitet som sin hjertesak.

- Ett av sju barn går til sengs sultne hver kveld. Når man vet dette, er det vanskelig ikke å engasjere seg, sier Real Madrid-spilleren. 
- Derfor er jeg glad for denne muligheten, og ser det som en ære å ta del i Redd Barnas arbeid. Sammen kan vi sørge for at færre foreldre må streve for å gi barna sine den maten de trenger. Jeg vil også motivere barn i alle land til å bli mer fysisk aktive og sunne.

Fronter hjertesaker

Som global ambassadør er fotballspilleren i selskap med navn som Jennifer Garner og Julianne Moore. Are Kalvø og Petter Northug er eksempler på norske Redd Barna-ambassadører. Ambassadørene bruker alle sin stemme og synlighet til å fronte saker de finner spesielt viktige i Redd Barnas arbeid.

Ronaldo som også er Portugals landslagskaptein, har valgt å bruke sin posisjon til å snakke om ernæring og sult blant barn. Fokuset faller derfor på opplysning om viktighet av sunne matvaner og fysisk aktivitet. – Jeg kjenner hvor viktig det er for meg å gi min to år gamle sønn en sunn start. Disse vanene må skapes fra tidlig alder. Jeg vil bidra til å gi alle barn den samme sjansen, sier Ronaldo.

Lagspiller

Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna, er glad for å få en atlet som Ronaldo på laget.
- Ronaldo er en rollemodell for barn over hele kloden, og saken han fronter er svært viktig. Barns utvikling og vekst bremses for hver dag de må gå uten maten de har behov på. Disse barna ønsker vi å nå – før tegn på underernæring utvikles, og før barn gjør usunne valg til en vane.

I 2011 nådde Redd Barna over 85 millioner barn i nesten 120 land med sine programmer. Det er mange grunner til å minne om viktigheten av mattilgang. Foruten å hindre normal livsførsel, gjør kronisk sult barn utsatt for dødelige sykdommer. Når familier strever for å dekke barns behov for mat, blir det vanskelig å sørge for videre helsebehov og tilrettelegge for utdanning.

Komplekst problem

Foto: Redd Barna
Umi har blitt en frisk ettåring som tar sine første forsiktige skritt.

Helse og ernæring angår alle barn, og kan gi svært forskjellige konsekvenser om det ikke tas på alvor. Fattige barn med tilgang til mat, blir ofte feilernært og overvektige, da usunne valg er billigere. For å forebygge dette har for eksempel det amerikanske Redd Barna et program som fokuserer på sunne helsevalg i skolen. Dette påvirket hverdagen til 17 400 barn forrige skoleår med daglige aktivitetstilbud og ernæringsundervisning i skolen.

I den andre enden har vi barn som Umi fra Kenya. Underernæring og sykdom gjorde at livet spøkte for ettåringen i fjor, men nå har hun vist stor framgang etter behandling av Redd Barnas ernæringssykepleier Daniel. Klinikken Daniel jobber på er en del av Redd Barnas nødhjelpsinnsats på Afrikas horn.

Les mer om Umi her >