Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Når det regner, strømmer vannet gjennom teltene så de få eiendelene familiene har blir våte. I dette teltet bor en romfamilie med tre barn.

I slutten av februar ble hjemmene til 45 romfamilier tent på. Skurene deres lå rett ved jernbanestasjonen i Tirana. Til sammen 237 mennesker – hvorav drøyt 100 barn – ble hjemløse. To menn er nå arrestert for ugjerningen.

– Ingen vet hvorfor de tente på hjemmene til romfamiliene. Om det var rasistisk motivert eller om det var på grunn av landspørsmål fordi noen andre ønsket tomten, vet vi ikke. Men det var en stygg sak. Dette er den første episoden med åpent angrep på romfolk vi har hatt i Albania, sier Redd Barnas landdirektør i Albania Veslemøy Nærland.

Familiene mistet så å si alle eiendelene sine i brannen. I begynnelsen fikk de ingen hjelp, så noen flyttet inn hos slektninger, andre forlot Tirana og noen sov der de kunne finne ly. Etter et betydelig diplomatisk press om å gripe inn, fant myndighetene en ledig tomt i utkanten av hovedstaden. Her ba de om hjelp fra de humanitære organisasjonene i landet til å sette opp en midlertidig leir for romfamiliene.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Foreløpig er dette den eneste vannkilden for de 90 menneskene som bor i Baburra teltleir. Denne helgen sørger imidlertid Redd Barna for at folk får tilgang til både rent drikkevann og dusjer.

Tøft liv i telt

Baburra midlertidige leir består nå av 25 små, hvite telt. Noen har vært heldige og fått tak i en feltseng. Andre sover rett på den hardtrampede jorden som utgjør gulvet i teltene med et pledd over seg. Utenfor ett telt står det en barnevogn. Inni et annet står en kosedyr-elefant.

Når vi besøker leiren, er den nesten tom. De fleste er ute for å skaffe penger og mat. Kun noen få mødre er hjemme for å passe på de yngste barna. Alle går de barbeinte på de glovarme steinene, som ligger på den åpne plassen mellom teltene.
Her bor foreløpig 90 mennesker, men flere hjemløse romfamilier forventes å komme hit så snart leiren fungerer ordentlig.

I et hjørne står seks portable doer av den sorten vi i Norge gjenkjenner fra musikkfestivaler. Både toalettene og teltene er donert av Røde Kors, mens de albanske myndighetene har bedt Redd Barna om hjelp med vann og elektrisitet.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Familiene blir sårbare for sykdommer når de bor i små åpne telt på denne måten. Planen er at de skal få flytte inn i mer permanente militærbrakker i september før vinteren kommer.

Har sluttet skolen

Så langt har vi fått satt opp en strømledning bort til teltleiren slik at familiene skal få elektrisitet. Foreløpig får de alt vannet fra en provisorisk vannledning som spruter vann i en renne, men Redd Barna skal sette opp en vanntank med et rensefilter slik at familiene i leiren skal få bedre drikkevann. Vi er også i ferd med å sette opp dusjer for familiene.

Både dusjene og vanntankene skal komme på plass denne helgen. I tillegg har vi delt ut mat og pakker med hygieniske artikler, samt sørget for at barna får de medisinene de trenger.

– Vi i Redd Barna jobbet med dette lokalsamfunnet da de bodde rett ved jernbanestasjonen. Tolv av barna var integrert i vanlig skole, og mange av barna gikk jevnlig til gatebarnsenteret vi støtter. Baburra midlertidige teltleir ligger langt unna både skolen, gatebarnsenteret og sentrum der foreldrene jobbet med å samle skrapjern eller lete etter pant. Så nå går ikke barna på skolen lenger, sier Redd Barnas programkoordinator for barns beskyttelse i Albania Mirela Jonuzaj.

Teltene og de seks portable toalettene som utgjør Baburra teltleir, står i en sirkel rundt en steinete plass på størrelse med en halv fotballbane. Når sola steker nå om sommeren, har familiene som bor her ingen skygge. De fleste går barbeint på de glovarme steinene.

Veien tilbake til skolen

For å bedre på situasjonen er Redd Barna i ferd med å ta opp igjen arbeidet med rombarna. Planen er å få barna som måtte slutte på skolen på grunn av forflytningen til å ta opp igjen utdanningen sin. Noen av barna er allerede tilbake ved gatebarnsenteret, hvor de får mat og mer uformell utdanning. Målet er at alle som ikke går på ordinær skole i hvert fall skal komme til gatebarnsenteret.

– Dette er møysommelig arbeid. Leiren ligger et godt stykke fra sentrum, og det er vanskelig for de som bor her å komme seg inn til bygatene der de har skolen, gatebarnsenteret og arbeidet sitt. Innbyggerne i leiren klager over at de ikke får lov til å ta bussen selv om de har penger til billett. Sjåførene nekter å slippe dem om bord fordi de ikke har vasket seg og fordi de andre passasjerene ikke vil kjøre sammen med romfolk, forteller Mirela Jonuzaj.

Regjeringen ønsker å gi romfamiliene mer permanent tak over hodet etter hvert. Fra september skal de kunne flytte inn i militærbrakker, ifølge planen. Når en slik flytting skjer i virkeligheten er det imidlertid ingen som vet.