Foto: Foto: Redd Barna
Nesten 60% av flyktningnee fra Myanmar er barn.

Siden 25. august har over 600.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh. Nesten 60 prosent av flyktningene er barn. Rapporten «Horrors I will never forget» (Grusomhetene som jeg aldri glemmer) gir et dystert bilde av hva rohingyaene har opplevd.

Blant dem er 16 år gamle Shadibabiran, som forteller til Redd Barna at soldatene tok henne og to andre jenter inn i et hus og voldtok dem.

- De slo meg i ansiktet med geværet, sparket meg i brystet og tråkket på armene og føttene mine. Deretter ble jeg voldtatt av tre soldater. De holdt på i over to timer før jeg besvimte, forteller hun. Soldatene brakk ett av ribbeina hennes.

- Det var veldig smertefullt og jeg hadde vansker med å puste. Jeg sliter fortsatt med å puste, men jeg kan ikke gå til legen fordi jeg er altfor skamfull.

Fullstendig avhengig av hjelp

Konflikten i delstaten Rakhine i Myanmar har pågått i mange år, men eskalerte etter at rohingya-opprørere fra Arakan Rohingyas frelsesarmé ARSA angrep politistillinger og militære kontrollposter i byene Maungdaw, Rathedaung og Buthidaung nord i delstaten i august. Responsen til Myanmars militære og sikkerhetsstyrker var voldsom, og førte til massiv flukt av mennesker over grensen til det sørlige Bangladesh.

I dag bor mer enn 800.000 rohingya-flyktninger i midlertidige leire og bosettinger i området Cox’s Bazar i Bangladesh. Flesteparten av dem er barn og kvinner. De ankom sultne, desperate og uten eiendeler. Forholdene I leirene er forferdelig, og flyktningene er fullstendig avhengig av humanitær hjelp utenfra for å overleve.

Foto: Foto: Redd Barna
- Folk prøvde å løpe fra landsbyen, men militæret angrep med machete.

- Drepte folk med macheter

- Militæret tente på husene våre. Så begynte de å drepe folk med macheter. Menn, kvinner, barn. Alle. Vi flyktet og dro aldri tilbake. På vei til Bangladesh gikk jeg inn i en forlatt landsby for å se etter mat. Jeg kom over en demning og ville fylle flasker med vann for turen. Da jeg kom nærmere så jeg at det lå minst 50 døde kropper i vannet. Jeg glemmer aldri lukten av brente hus eller synet av de oppblåste kroppene. Det er forferdelige ting som jeg aldri vil glemme.

Denne historien fortelles av en 12 år gammel gutt, som Redd Barna kaller Hosan. Alle navn i rapporten er endret for å beskytte barnas identitet.

En 41 år gammel far forteller sin hjerteskjærende historie:

- Da militæret kom til landsbyen vår sa de at vi skulle gå inn i huset og bli der. Om vi ikke gjorde som de sa, fortalte de at de skulle banke oss opp. Så jeg gikk inn i huset sammen med mine fire barn og kone. Det var da de tente på huset. Mens vi stod der inne.

- Vi fikk panikk og prøvde å komme ut, men alt skjedde så fort. Jeg så at skjørtet til min seks år gamle datter tok fyr, så jeg tok tak i henne og vi løp ut av huset. Kona og vår 12 år gamle sønn kom seg også ut, men vi mistet to av barna i kaoset. Jeg vet fortsatt ikke hva som skjedde med dem. Jeg frykter at de ikke kom seg ut og at de brente inne.

- Folk prøvde å løpe fra landsbyen, men militæret angrep med machete. Alle løp så fort vi bare kunne. Det tok oss 15 dager å komme til Bangladesh. Datteren min gråt hele veien. Hun trenger umiddelbar medisinsk behandling. Hun har alvorlige brannsår på beina og i skrittet. Hun har så mye smerte, forteller han.

Foto: Foto: Redd Barna
Flyktningene er fullstendig avhengig av humanitær hjelp utenfra for å overleve.

Redd Barna vil legge press

I 1999 vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 1261, den første resolusjonen noensinne som handlet om barn i krig. Resolusjonen identifiserte seks brudd på barns rettigheter som rammer barn aller hardest i krig og konflikt. Disse bruddene er: drap og lemlestelse av barn, rekruttering eller utnytting av barn, seksuelle overgrep mot barn, bortføring av barn, angrep på skoler og sykehus og å nekte noen tilgang til humanitær hjelp.

På bakgrunn av denne informasjonen navngir FNs generalsekretær overgriperne i sin årlige rapport. Som en uavhengig menneskerettighetsorganisasjon rapporterer Redd Barna jevnlig slike overgrep som vi dokumenterer i land der vi arbeider.

Redd Barna vil legge press på utenriksministerne som samles i Myanmar neste uke, og be dem om å heve stemmen for å stanse volden mot rohingyaene. Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, vil også være tilstede.

Anbefalinger

Det internasjonale presset bør lede til følgende tiltak, i henhold til anbefalingene i rapporten:

  • Vold mot rohingya-barn må stanses umiddelbart. FNs medlemsstater må gjøre alt i sin makt for å forhindre flere overgrep og beskytte barna. De må overtale Myanmars regjering og militære til å handle i barns interesse i henhold til internasjonal humanitær lov.
  • Stille overgriperne til ansvar. Myanmars regjering må gi adgang til uavhengige observatører, inkludert FNs spesialrapportør for barn i konflikt, og la dem gjennomføre mandatet og dokumentere overgrep mot barn.
  • Gi umiddelbar tilgang til humanitær hjelp til områdene i nord og sentrale Rakhine. Humanitære organisasjoner må få full og uhindret tilgang til Rakhine for å sikre at alle barn får nødhjelp, psykologisk hjelp og at de kan returnere til skolen.
  • Hjelpe rohingyaene med å komme hjem når det er trygt. Alle rohingyaer som har bodd i Rakhine har rett til å reise hjem, og det med støtte fra myndighetene.
  • Hjelpe rohingyaene med å gjenoppbygge sine ødelagte liv.


Redd Barna gir mat, legehjelp og trygge steder å være for barn på flukt fra Myanmar.

Støtt vårt arbeid her