Foto: Redd Barna/Bergit Sønstebø Svendseid
Redd Barna sendte fødselsregningen til statsminister Erna Solberg for å minne henne på en realitet som er høyst reell andre steder i verden.

Onsdag ble fødselsregningen revet i to under en markering på Rikshospitalet. De siste ukene har Redd Barna og Jordmorforeningen satt fokus på at brukerbetaling tar livene til både mødre og barn mange steder i verden ved å innføre fødselsregningen i Norge.

Barnedødeligheten i verden har blitt nær halvert de siste 25 årene, men fremdeles dør 17.000 barn hver dag av årsaker vi kan forhindre. En av de viktigste tiltakene for å få tallene ned, er å sørge for at fødende har tilgang til kvalifisert helsehjelp.

I 2015 skal verdens statsledere vedta nye utviklingsmål for de neste 15 årene. Statsminister Erna Solberg er en av lederne av FNs pådrivergruppe for tusenårsmålene, og kampanjen har derfor oppfordret Solberg til å jobbe for at gratis helsetjenester til gravide og nyfødte blir en del av de nye målene.

#Fødselsregningen engasjerer

Kampanjen har skapt stort engasjement i sosiale medier. I løpet av de to siste ukene har tusenvis av nordmenn postet sine fiktive fødselsregninger på Facebook og Twitter, gjennom Redd Barnas fødselskalkulator. Alle med en oppfordring om at ingen skal måtte betale for å føde, uansett hvor i verden de bor.

- Vi har også sendt en egen regning til statsminister Erna Solberg, pålydende 70 000 kroner, som er den gjennomsnittlige prisen for to fødsler i Norge. Men Erna skal slippe å betale. Det håper vi kvinner i resten av verden slipper også, sa Tove R. Wang før regningen ble revet i to.

200.000 har sett jordmødre bli lurt

Kampanjen startet for to uker siden, da Redd Barna og Den norske jordmorforening slapp skjult kamera-filmen, «En regning blir født». Den viste reaksjonene til jordmødrene ved Harstad sykehus da de ble lurt til å tro at alle fødende i Norge fra nå av skulle måtte betale for fødselen. Filmen har nå blitt vist over 200.000 ganger på YouTube og i sosiale medier, og har også fått oppmerksomhet internasjonalt

Se filmen her:

Filmen var et stunt for å skape oppmerksomhet rundt at brukerbetaling for gravide og fødende tar liv. I Norge er helsetjenester for gravide, ammende og nyfødte gratis, men i mange andre land må kvinner betale for livsviktig helsehjelp når de skal føde. De som ikke har penger, føder ofte hjemme uten kvalifisert hjelp, og risikerer liv og helse for både seg selv og barnet. Andre blir holdt igjen som gissel på sykehuset etter fødselen fordi de ikke kan betale regningen.

- Helt urimelig å kreve betaling

Foto: Redd Barna/Bergit Sønstebø Svendseid
Det skal ikke være sånn at du må velge vekk kvalifisert helsepersonell når du skal føde fordi du ikke har penger til å betale. Ikke i Norge, ikke i resten av verden, mener Kirsten Jørgensen i Jordmorforeningen

Helene Karlsen var en av jordmødrene i Harstad som reagerer sterkest i filmen. Hun ble spesielt provosert da hun fikk beskjed av «instruktøren» om å spørre kvinnen i sengen om hun samtykket til kostnaden av å få epidural. - Jeg opplevde det som helt urimelig. Vi vet hvordan stress påvirker fødselen i negativ retning. Det er vondt å tenke på at mange kvinner andre steder i verden faktisk opplever å måtte betale for en av livets mest sårbare øyeblikk, sier hun.

- Alle gravide og nyfødte bør ha tilgang på gratis helsetjenester, både i Norge og i fattige land. Reaksjonene til jordmødrene viser hvor urimelig det er at gravide skal betale for å føde, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

- Jordmødrene ved Harstad sykehus reagerte med instinktet da vi lurte dem. Det skal ikke være sånn at du må velge vekk kvalifisert helsepersonell når du skal føde fordi du ikke har penger til å betale. Ikke i Norge, ikke i resten av verden, legger leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, til.