Foto: Redd Barna/Inge Lie
I helgen reiste Randi Saure inn i krigsherjede Syria for å jobbe med barn og familier som har måttet flykte fra hjemmene sine.

Randi Saure (52) står på Redd Barnas beredskapsliste og reiser ut og hjelper barn i krig og katastrofer. I helgen reiste hun inn i borgerkrigsherjede Syria for å jobbe med barn og familier som har måttet flykte fra hjemmene sine.

- Dette er folk som har flyktet, både internt i Syria og over fjellene fra Irak. Mange av barna har blitt forlatt, kommet bort fra foreldrene sine eller opplevd overgrep. Mange jenter er utsatte for seksualisert vold. Jeg skal lede arbeidet med å gi disse guttene og jentene det de trenger i den kaotiske situasjonen de befinner seg i, forteller Randi noen timer før avreise.

Saure er utdannet barnevernspedagog og kommer fra Volda. Mens hun er på jobb i Syria venter familien hennes hjemme. Selv om hun selv ikke er redd for å reise, innrømmer hun at jobben har en kostnad:

– Det er de nærmeste som betaler prisen når jeg reiser. Men familien støtter meg fullt ut, sier Saure.

Hun har flere ganger jobbet i områder preget av krig og katastrofer. I fjor var hun tre måneder i Sør-Sudan og har også tidligere erfaring fra Liberia og Etiopia. En av årsakene til at hun nå reiser den lange og vanskelige veien inn til nord-øst-området i Syria er at hun føler at arbeidet hun gjør er viktig og at hun får utrettet noe.

Gir barna en stemme

Foto: Redd Barna
Rundt 7,6 millioner mennesker har blitt tvunget på flukt fra hjem i Syria. Bildet er fra Za'atri - en stor flyktningleir nord i Jordan.

– Det vi jobber mest med er å gi barna en stemme inn i det store hjelpeapparatet. Det kan handle om å hjelpe enslige barn fram i matkø, bygge latriner der jenter kan gå trygt på do og andre tiltak for å forhindre vold mot barn i flyktningleirer, sier hun til Sunnmørsposten på søndag.

Redd Barna jobber mye med å finne foreldre og barn som har kommet bort fra hverandre og bringe dem sammen igjen.

– Det er fantastisk hver gang du får stadfeste at et barn som er blitt borte likevel lever. Og hver skole du får bygget og hvert tiltak for barn er en seier. Vi får utrettet mye, selv om behovene er uenderlige, forteller Saure.

Rundt 7,6 millioner mennesker har blitt tvunget på flukt, mange av dem også fra Irak inn i Syria. Mange av dem bor i bygninger som ikke er egnet å bo i. De siste ukene har regn, snø og kuldegrader gjort livet til familiene enda vanskeligere. Redd Barna sørger her for mat, varme klær og helsehjelp til barn og voksne.

– Det som ofte skjer er når det er krig er at folk flykter fra hjemmene sine og oppsøker slekt andre steder. Det er en stor byrde for lokalsamfunn å ta inn så mye mennesker, og vi støtter dem slik at de greier det, sier Saure.

I tillegg jobber Redd Barna med å bygge opp trygge lekeområder for barna, noe som er viktig for barnas mulighet til en mer normal hverdag.

– Normalitet er utrolig viktig for at barn skal kunne bearbeide inntrykk og komme seg igjennom krisen, avslutter Saure.