Foto: Redd Barna/Thierry Gouegnon
Mange familier er fremdeles tvunget til å leve og sove under åpen himmel, uten tilgang til rent drikkevann. Dette skaper en høy risiko for å utvikle luftveissykdommer, i tillegg til malaria og diaré

Krigshandlinger i Elfenbenskysten har tvunget tusenvis av familier til å flykte fra sine hjem. Barna risikerer nå å få potensielt dødelige sykdommer fordi de må bo i overfylte flyktningleire uten tilstrekkelig beskyttelse mot det voldsomme regnet som er i vente.

Det er fem måneder siden det omstridte valget førte til voldelig uro og gjorde familier til flyktninger i eget land. Mange familier er fremdeles tvunget til å leve og sove under åpen himmel, uten tilgang til rent drikkevann. Dette skaper en høy risiko for å utvikle luftveissykdommer, i tillegg til malaria og diaré.

– Vi har ikke noe hus å bo i. Regnet kommer og vi må sove ute. Hver gang det regner våkner du, og det er ikke mulig å sove. Folk her blir syke og får mageinfeksjoner – vi kan ikke leve på denne måten, sier Celestine, mor til tre barn. De bor i en flyktningleir i Duekoué, vest i Elfenbenskysten.

Ingen beskyttelse mot regnet 

Redd Barna jobber også i flere andre leire hvor unge familier er i den samme desperate situasjonen. Rundt en kirke i byen Guiglo vest i landet bor flere enn fire tusen mennesker utendørs, uten telt, presenninger eller myggnetting. Og i neste uke begynner regntiden.

Foto: Redd Barna
– Forholdene i disse leirene er allerede fryktelige, og de vil bare bli verre når regntiden setter inn, sier Redd Barnas talsperson i Man vest i Elfenbenskysten, Annie Bodmer-Roy.

– Forholdene i disse leirene er allerede fryktelige, og de vil bare bli verre når regntiden setter inn. Uten rent vann, skikkelig ly fra vær og vind, og tilgang til medisinsk hjelp vil barn være svært utsatt for sykdommer. Konsekvensene er katastrofale, sier Annie Bodmer-Roy, som er Redd Barnas talsperson i Man vest i landet.

Eksperter anslår at starten på regntiden kan utløse en voldsom økning i sykdommer som akutt diaré, malaria og luftveisinfeksjoner. Flere leire har allerede opplevd kraftige regnbyger, og de som bor der blir syke fordi det lille som finnes av drikkevann ikke er renset. Diaré har allerede tatt livet av flere mennesker, inkludert barn.

– Ikke rettferdig

– Dette er ikke rettferdig, fordi barn bør ha et hus og en skole, sier 14 år gamle Kevin, som bor i en leir i Duekoué. – Det er masse søppel der hvor vi spiser og sover, og det blir vi syke av. Det er ikke bra å sove her, forteller Kevin.

Redd Barna har sendt inn et fly med nødhjelpsutstyr som skal deles ut blant flyktningene i Elfenbenskysten, blant annet plastpresenninger, myggnetting bøtter og vannrensetabletter. Vi deler nå ut det sårt tiltrengte utstyret til 5000 familier for å forhindre spredning av sykdommer.

Se bildeserie fra livet i leiren i Duékoué: