Foto: Redd Barna
Et voldsomt regnvær førte til oversvømmelse av Sigaleleiren i Mogadishu i natt. Tusener har fått ødelagt sine telt, og mange barn risikerer å få dødelige sykdommer på grunn av det skitne vannet.

Nærmere 2800 mennesker har fått oversvømt sine skrøpelige telt i Sigaleleiren, hvor minst 24 000 mennesker holder til. Tusenvis av desperate mennesker har kommet til den somaliske hovedstaden de siste månedene. Tørke og matmangel har tvunget dem på flukt, og nå bor mange i midlertidige leire i områder som er utsatt for oversvømmelse.

Halvparten av barna i Mogadishu er alvorlig underernærte. Deres dårlige helsetilstand gjør dem svært sårbare for dødelige sykdommer som følger av forurenset vann. Regnet gir signaler om en mulig lindring av tørkesituasjonen, men den skaper nye trusler til familier som bor uten gode nok telt og under fryktelige forhold.

Risikerer dødelige sykdommer

Foto: Redd Barna
Teltene flyktningene har bodd i var i utgangspunktet dårlige - nå står de under vann. Redd Barna jobber på spreng for å hjelpe de som er rammet.

- Det er hjerteskjærende å se at barn som allerede kjemper for å overleve nå rammes av regnværet. De sitter ute i regnet hele natten og risikerer å få farlige sykdommer som kolera og tyfoid, sier Sonia Zambakides, som leder Redd Barnas nødhjelpsarbeid i Somalia.

- Vi har flere enn 60 ansatte som jobber døgnet rundt for å hjelpe, men vi mangler finansiering til å gjøre det vi trenger, slik som å montere et avløp som leder vannet bort fra der folk bor. De trenger også bedre husly enn det de har i dag. Regnet kommer bare til å bli verre, og vi må hjelpe disse familiene nå som krisen går inn i en ny fase, sier Zambakides.  

Tror flere vil miste livet

Foto: Redd Barna
Nærmere 2800 er uten tak over hodet og må bo under åpen himmel, uten ly fra regnet.

Hassan Ali Noor, en eldre mann som bor i Sigaleleiren sier at de som bor der nå forbereder seg på at flere kommer til å dø på grunn av regnet.

- Det er ikke noe håp for disse menneskene hvis de må oppleve mer av det som skjedde i natt. Tre er allerede døde av ødeleggelsene regnet førte til, og hvis det fortsetter vil mange flere miste livet, sier han.

Redd Barna har sammen med den lokale organisasjonen ”Centre for Peace and Democracy” delt ut livreddende mat, vann, helsetjenester og sanitærartikler til 42 000 mennesker i Mogadishu. Vi jobber også for å redde barns liv i andre deler av det sørlige og sentrale Somalia, i Puntland, Somaliland, Kenya og Etiopia.