Foto: Redd Barna/Ian Woolverton
– Jeg skulle ønske jeg var sammen med vennene mine på skolen, sier Yuto.

Da det kraftige jordskjelvet og tsunamien rammet Japan på fredag, var åtte år gamle Yuto en av flere hundretusener av japanere som måtte flykte fra hjemmet sitt. Nå bor han, moren Mariko og søsknene Aiki (7), Kanato (1) og nyfødte Amihi på Ilzuka barneskole i hjembyen Asahi på Japans mest folkerike øy Honushu.

Nå har ikke familien noe annet valg enn å sove rett på gulvet i et av klasserommene. Yuto savner hjemmet sitt og vennene.

– Jeg skulle ønske jeg var sammen med vennene mine på skolen. Jeg liker sport og å spille fotball. De siste dagene har jeg bodd i klasserommet. Jeg vil hjem, sier han. 

Barna får ikke sove

Moren Mariko er også ivrig etter å reise hjem igjen. Men det er ikke noe vann i huset.

– Problemet er vannet. Alt vannet er borte. Og hele huset er veldig skittent, sier Mariko.

Hun er også bekymret fordi ingen av de eldste barna hennes får sove om natten.

– Før jordskjelvet hadde de ingen slike problemer, men nå får de ikke sove, forteller hun.

Foto: Redd Barna/Ian Woolverton
– Nå tør vi ikke leke fordi alle er så triste og redde, sier Aika.

Nå er barna rastløse og oppfarende. De har ingenting å gjøre i klasserommet der de nå bor.  

– Barna trenger bøker og leker for at de skal bli glade igjen, sier Mariko.

Tør ikke leke fordi alle er redde

Yutos søster Aika sier at hun gjerne skulle ha lekt, men at hun er usikker på om hun kan siden alle er så redde.

– Vi lekte litt i helgen, men nå tør vi ikke leke fordi alle er så triste og redde, sier Aika.

Redd Barna er i ferd med å starte opp barnevennlige lekesentre på evakueringssentre som skolen der Yuto og familien hans bor.  

Der skal barna kunne leke og lære i trygge omgivelser under overoppsyn av spesialtrenede voksne mens foreldrene deres får det nødvendige pusterommet til å starte det møysommelige arbeidet med å bygge familiens hverdagsliv opp igjen.

Nødhjelpen er i gang

Foto: Redd Barna
Redd Barnas nødhjelpsekspert Ian Woolverton er bekymret for de katastroferammede barna i Japan. Nå er han i byen Asahi.

– Hvis vi kan normalisere hverdagen til barna, kan vi forebygge traumer og langvarige psykiske skader etter de dramatiske opplevelsene, sier Ian Woolverton, som er en av Redd Barnas internasjonale nødhjelpseksperter som allerede er på plass i Japan for å hjelpe de hardest rammede barna og deres foreldre.

Redd Barna planlegger å gi livreddende nødhjelp til 20 prosent av den rammede befolkningen i Miyagi, Fukushima og Iwata.

Dette er de områdene av Japan med de største ødeleggelsene etter jordskjelvet og tsunamien. Her er hele landsbyer skyllet vekk av kjempebølgene og minst én by er jevnet med jorden av jordskjelvet. Totalt 215 000 mennesker er evakuert og lever nå uten tilgang på vann eller strøm.

Vi har allerede vært i møter med Røde Kors, andre hjelpeorganisasjoner og de japanske myndighetene og avtalt at vi først og fremst skal konsentrere oss om å gi psykososial støtte til barna gjennom barnevennlige lekesentre.

Foto: REUTERS/Toru Hanai fra AlertNet
Ødeleggelsene etter det femte kraftigste jordskjelvet som noensinne er målt i verden er enorme. Foreløpig vet ingen hvor mange som er omkommet, men bare i distriktet Miyagi skal minst 10 000 mennesker være drept, ifølge japanske myndigheter. Behovet for nødhjelp er stort.