Foto: Reuters/Bruno Domingos
En lekeplass i Teresopolis er ødelagt av flommen. Halvparten av de 500 omkomne fryktes å være barn.

Flom og jordskred har revet i stykker fjellbyene Teresopolis, Nova Friburgo og Petropolis nord for Rio de Janeiro. I disse tre utsatte byene bor det mer enn 200 000 barn. I løpet av et døgn regnet det like mye som det vanligvis gjør i løpet av en hel måned. Åssider og elvebredder kollapset av de store vannmengdene, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Det er ingenting som tyder på at regnet vil gi seg, og livene til flere tusen barn er i fare, forteller Heloisa Oliveira, som er landdirektør for Redd Barna i Brasil.

Enorme ødeleggelser

Tusenvis av mennesker har måttet forlate hjemmene sine mens regnet fosser ned og fjellmasser faller ned på boliger og andre bygninger. Flere hundre hus er fullstendig ødelagte og enorme landområder står under vann. Noen steder har vannet steget så mye at det står to-tre meter over bygningene. Redningsarbeidet har blitt hindret av at veier, broer, strømledninger og kommunikasjonslinjer er ødelagte.

- Vannet raser gjennom landsbyer i stor hastighet og drar med seg alt det kommer over, slik at barn og deres familier ikke har noe igjen de kan holde seg fast i. Noen har blitt fraktet flere kilometer før de har blitt funnet. Folk prøver å finne steder hvor de kan få tak over hodet, og søker tilflukt i offentlige bygninger som ikke har blitt skadet av flommen. Mange er desperate etter å få vann, mat, sko og klær. Vi kjemper nå mot klokka for å nå frem til disse familiene og hjelpe dem til å overleve denne tragedien, sier Oliveira.

Bor i risikoområder

Jordskred og flom er vanlig i store deler av Brasil, og avdekker ofte dårlig planlegging og mangel på forebygging av myndighetene. Brasils nyvalgte president Dilma Roussef sier til Reuters at bygging av hus i områder med høy rasfare er regelen heller enn unntaket i landet. Myndighetene har bevilget store summer til nødhjelp, og sendt ut 210 personer fra den nasjonale sikkerhetsstyrken som skal identifisere omkomne.

Redningsarbeidere kjemper for å dra folk ut av de ville vannmassene, og jobber seg gjennom ødelagte hjem på leting etter overlevende. De klarte å redde en seks måneder gammel baby fra restene av et hus, til stor jubel fra innbyggerne i området.

- Situasjonen er kritisk, men vi må bare fortsette. Vi kan ikke stoppe, sier leder i brannvesenet, Jose Paulo Miranda.

Redd Barna har et tett samarbeid med sivilforsvaret i Brasil, og forbereder team med hjelpearbeidere som drar ut til byer og landsbyer for å gi livreddende hjelp til barn og deres familier.