Foto: Arnfinn Johnsen
Aksel Lund Svindal er en av gullvinnerne som Redd Barna nå auskjonerer bort et signert bilde av.

De innrammede fotografier er en del av serien ”Gullklubben”, der fotograf Arnfinn Johnsen har portrettert norske gullvinnere i OL siden OL på Lillehammer i 1994. Fotografiene er av Aksel Lund Svindal, Petter Northug, Øystein ”Pølsa” Pettersen og Petter Northug, Emil Hegle Svendsen, stafettlaget i skiskyting (menn), Tora Berger, Marit Bjørgen og stafettlaget i langrenn (kvinner).

En meget eksklusiv klubb

- Jeg er veldig glad for anledningen til å være med på denne auksjonen, som kan gi Redd Barna et viktig bidrag til arbeidet deres for barn, sier Petter Northug.

“Gullklubben" er et prosjekt der fotograf Arnfinn Johnsen har portrettert norske gullvinnere i både sommer- og vinter-OL. Når de siste vinnerne fra Vancouver-lekene er portrettert i løpet av våren 2011, består samlingen av 101 portretter. Bildene vises i to permanente gallerier i Norges Olympiske Museum på Lillehammer og i Vikingskipet i Hamar.

Fotograf Arnfinn Johnsen har i løpet av sin 25-årige karriere som fotograf blitt en av Norges mest premierte. Han har totalt over 100 premierte arbeider i profesjonelle konkurranser. I Norges Fotograf forbunds Landskonkurranse har han blitt kåret til Årets fotograf på landsbasis og blitt beste fotograf i Hedmark og Oppland hele 10 ganger.

Foto: Arnfinn Johnsen
Arnfinn Johnsen har møtt 101 gullvinnere siden 1994, blant dem Marit Bjørgen.

Solidaritet i praksis

Alle de åtte fotografiene er innrammet og signert av utøverne. Fotografiene finnes kun i ett ekstra eksemplar utenom de som henger i de permanente galleriene i Hamar og Lillehammer.

- Å fotografere "Gullklubben" har nok vært mitt livs ide. Ingen annen nordmann har fått møte så mange norske olympiske gullvinnere som meg. Det har vært opplevelser og møter gjennom 19 år på alt fra 3 timer med kaffe og kaker hjemme hos de "gamle" mestere til heseblesende møter på 15 minutter med dagens aktive mestere. Alle vinnerne fra Vancouver sa øyeblikkelig ja til deres portrett kan gis til Redd Barna. Det viser solidaritet i praksis. Felles for dem alle er at jeg har forsøk å portrettere dem som medmennesker og individer - uavhengig av deres triumfer, sier fotograf Arnfinn Johnsen.

Auksjonen er åpen for alle. Revisjons- og rådgivningsvirksomheten BDO, som sponser både herrelandslaget og Redd Barna, har allerede budt på bildet av Petter Northug, selv om det ikke er tatt enda.

Fantastisk gave

– Disse bildene er en fantastisk gave. Å få en slik profilering under Ski-VM betyr enormt mye for oss og barna vi jobber for. At det allerede nå foreligger et bud på et av bildene, til og med et bilde som ennå ikke er tatt, sier jo litt om interessen, sier Tove Hauge, markedssjef i Redd Barna.

Markedssjefen håper både bedrifter og privatpersoner vil by på de flotte portrettene.

- Det er enkelt å gi bilder til Redd Barna: Ta en titt på nyhetene internasjonalt og sammenlign med vår norske hverdag. Vi er verdens heldigste folk som bor i verdens vakreste og rikeste land. Skulle ikke vi være solidarisk med de aller svakeste - hvem skulle da være det, spør fotograf Arnfinn Johnsen.

For mer informasjon om auksjonen, se her.