Foto: Redd Barna/Philip Crabtree
Hele gjengen. Fra venstre Anne Kristine Nilsen Solhaug, Sara Schjølberg Marques, Ida Sjølander, Usman Bashir og Thea Haug.

- Noe av det jeg ser mest frem til er å ønske de som ankommer velkommen med åpne armer, og skape trygge omgivelser gjennom lek og moro for de yngste på denne delen av ferden, sier Sara Schjølberg Marques (24). I likhet med de fire andre er hun fra Oslo, selv om to av de frivillige i dag bor og studerer i Trondheim og Bergen.

Redd Barna har flere enn 300 frivillige som leder aktiviteter for barn på 17 mottak i Norge. Snart starter vi arbeidet i to nye mottak, og antall frivillige øker jevnlig.

Nå har de med mest erfaring fått anledning til å bidra til internasjonale Redd Barnas innsats i Hellas, der behovet er enormt. Hittil i år har om lag 80.000 flyktninger tatt seg sjøveien til Hellas, ifølge IOM, den internasjonale organisasjonen for flyktninger. Det er 20 ganger flere enn samme tidspunkt i fjor.

Foto: Redd Barna/Chloe White
Det er her i de barnevennlige områdene drevet av Redd Barna at de frivillige skal tilbringe mye tid.

Aktivisere barna

Redd Barna har vært til stede i Hellas siden tidlig på høsten 2015. Du kan lese mer i bloggposten til rådgiver Anne Kristin Iván. I tillegg til Redd Barnas egne ansatte, er det nytt at norske frivillige kan melde seg til oppdrag. For noen dager siden reiste gruppen på fem sørover.

- Vi er blitt veldig godt tatt imot. Oppgavene våre i leiren er stort sett å aktivisere og engasjere barna med det utstyret vi har. Særlig tegning, byggeklosser og utendørs ballspill er det vi foreløpig har gjort mye. Vi har også oppgaver i mor-barn-avdelingen, sier Sara, som sammen med Anns Kristine Nilsen Solhaug befinner seg på øya Lesbos.

De fem skal arbeide sammen med internasjonale kolleger fra andre Redd Barna-organisasjoner i Aten og på øyene. I samarbeid med greske myndigheter arbeider Redd Barna i leirene som er opprettet for å registrere flyktningene og gi dem mat og beskyttelse inntil ferden går videre med passasjerbåt til fastlandet.

Vil du hjelpe barna på flukt >
Vil du vite mer om hva vi gjør i Hellas >

Foto: Redd Barna/Philip Crabtree
23-år gamle Usman Bashir sier motivasjonen er stor hos de fem til å hjelpe til. - Jeg ser frem til å kunne glede og lyse opp dagen for mennesker i en sårbar situasjon, sier han.

Vise fleksibilitet

- Vi som kommer som frivillige jobber i første linje i felt, men vi har også gjennom møtet med internasjonale Redd Barna fått innblikk i det store apparater som ligger bak. Det viktigste i arbeidet her nede er fleksibilitet, da antallet flyktninger som ankommer kan gå fra titalls til tusenvis fra dag til dag, sier Anne Kristine.

- Vi håper å være med på å skape trygge omgivelser for barn på flukt og bidra til samarbeid med andre frivillige organisasjoner og greske partnere, sier Thea Haug (24).

Stort behov

- Behovet for frivillige er stort mens Redd Barna i Hellas etablerer seg som formell organisasjon og begynner å rekruttere greske ansatte. Vi i Norge står klare til å sende flere frivillige ned så lenge det er behov for det. Foreløpig er det planlagt for én gruppe til med avreise i midten av mars. De fem som har reist nå blir borte i fire uke, forklarer rådgiver på humanitær seksjon i Redd Barna, Elise Ramoutolai Christensen.

Frivillige i Redd Barna som kan søke å reise ut på oppdrag må ha erfaring fra arbeid med barn i mottak i Norge.
- Det å møte flyktninger i en krevende situasjon kan være en personlig utfordring og intens opplevelse. Vi søker derfor frivillige som har tilsvarende erfaring fra arbeid med flyktninger i Norge. De som søker skal ha minimum ett års tilknytning til Redd Barna som frivillig, sier Christensen.

 

Foto: Redd Barna
- Vi er blitt veldig godt tatt imot, sier Sara og Anne Kristine som nå er på plass i Hellas.