Foto: Redd Barna/David Hartman
9 år gamle Alishas skole ble totalskadd under jordskjelvet. Nå får hun undervisning i et midlertidig bygg, satt opp av Redd Barna og lokalsamfunnet.

Redd Barna i Nepal anslår at 35.000 klasserom – eller tilsvarende 5000 skoler – ble helt eller delvis ødelagt i jordskjelvet og i de mange etterskjelvene. Det betyr at 870.000 barn, som skulle ha begynt på skolen igjen denne uken, ikke har noe sted å gå til. Byggingen av nye skoler i tiden som kommer vil være en viktig prioritet for Redd Barnas arbeid, i tråd med myndighetenes ønsker.

Likevel er ikke alt svart

- Før jordskjelvet ble 170 skoler forsterket gjennom et program som skal forebygge materielle skader. Det var godt å se at samtlige av disse skolene kom fra det hele uten skader, sier Redd Barnas nødhjelpssjef Gry Ballestad. Redd Barnas innsats de neste årene vil hovedsakelig fokusere på gjenoppbygging av skoler og utdanningssystemet. I mellomtiden må barna sikres skolegang i midlertidige hus og telt – og det som måtte duge som et klasserom.

År frem i tid

- På lengre sikt, fra oktober i år og frem til minst 2018 vil vi konsentrere oss om gjenoppbygging av landsbyer og steder som har blitt berørt av jordskjelvet. Det som tok sekunder å ødelegge vil det mange år å bygge opp igjen, sier Sudarshan Sheresta, nepaler med mange års erfaring i Redd Barna i Nepal.

Nepalske myndigheter vil sikre seg at nye skolebygg ikke kan rase sammen dersom ulykken skulle ramme det fattige landet igjen. Derfor bruker de tid på å evaluere hvorfor bygninger har rast for å sikre at nye bygg oppføres langt sikrere.

I tillegg til gjenoppbyggingen av klasserom vil både barn og deres lærere trenge psykososial oppfølging, etter mange skremmende opplevelser.

Nådde frem etter to døgn

Til tross for mange etterskjelv i ukene etter 25. april forsøker familier og lokalsamfunn å komme tilbake til rutinene. Redd Barnas mange ansatte i Nepal bistår med nødhjelp til dem som fortsatt trenger den. To døgn etter jordskjelvet var hjelpen på plass i de verst rammede områdene.

- Vi kom frem til Gorkha 48 timer etter jordskjelvet. Vi samarbeidet med myndighetene og nådde de mest avsidesliggende og ødelagte stedene i Gorkha der behovene var størst. Vi fløy inn 1600 pakker nødhjelpspakker og kjøkkenutstyr, forteller Dhruba Devkota.

Skolegangen er ikke det eneste som ikke er som før. Videoen som du kan se i denne nettsaken viser at det vil ta mange år å bygge opp igjen det som ble ødelagt av naturkreftene.