Foto: REUTERS/Stringer fra AlertNet
Situasjonen for befolkningen i de utsatte områdene i Kirgisistan er meget kritisk. Barn og familier er fanget i kampene eller har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine.

Den etniske uroen mellom kirgisere og usbekere startet torsdag i forrige uke. Så langt har minst 170 mennesker blitt drept og flere tusen er skadet. 
 
- Barn er veldig sårbare i krise- og krigssituasjoner og er ofte de som rammes hardest. Alle parter plikter å beskytte sivile, og spesielt barn, mot krigshandlinger, vold, nød og tvangsflytting, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang. 

Flyktningstrømmen øker

Flyktningstrømmen ut av landet øker. Mange av familiene har flyktet fra hjemmene sine eiendeler. Mange familier mangler elektrisitet, rent vann, mat og et sted sove. Usbekistan har opprettet provisoriske leirer for å huse flyktningene, men skal nå ha stengt grensen.
 
- Situasjonen for befolkningen i de utsatte områdene er meget kritisk. Mange tusen barn og familier er fanget i kampene eller har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Menneskene har samlet seg i grupper og sammen med familiemedlemmer. Folk begynner å gå tomme for mat og sitasjonen forventes å bli verre før den kan snu til det bedre, sier Will Lynch, som er Redd Barnas direktør for Sentral-Asia. 

Redd Barna allerede til stede

Redd Barna, som har et kontor i Osj, melder om at alle ansatte har kommet til rette og er trygge, til tross for at noen lever bak barrikadene. Redd Barna har sendt et team til Kirgisistan i dag og sender ytterligere et team til Usbekistan i løpet av de nærmeste dagene.
 
Redd Barna har arbeidet i regionen siden 1992. Organisasjonen planlegger å gi nødhjelp til familier og barn i form av beskyttelse av barn og helsetjenester. 

Foto: Redd Barna
Det er byene Batken, Osj og Jalalabad, som ligger sør i landet, som har vært utsatt for den verste volden, men nå forbereder regjeringen seg på at uroen kan spre seg også til hovedstaden i nord.

Det er byene Batken, Osj og Jalalabad, som ligger sør i landet, som har vært utsatt for den verste volden, men nå forbereder regjeringen seg på at uroen kan spre seg også til hovedstaden i nord.

Sikkerhetsrådet fordømte mandag voldsbølgen i landet og ba om at konfliktene sør i Kirgisistan må løses på fredelig vis. Medlemmene av rådet understreket dessuten behovet for å sikre bedre leveranser av humanitær hjelp til de berørte områdene.