Foto: REUTERS/Reuters TV fra AlertNet
Foreløpig har ingen oversikten over hvor mange som er drept og skadet etter jordskjelvet på Haiti, men myndighetene frykter at over 100 000 mennesker er døde.

– Det er fullt kaos her. Jeg kan høre veldig redde, oppskakede mennesker overalt. Mange lider og jamrer mens de fortvilet leter etter sine kjære. De overlevende, særlig barna, kommer til å trenge mye støtte i de nærmeste ukene og månedene, sier Redd Barnas nødhjelpsrådgiver Ian Rodgers, som var på Haiti da naturkatastrofen rammet.

Redd Barnas 169 ansatte i det lutfattige karibiske landet jobber nå på spreng med å skaffe seg den nødvendige oversikten over skadene etter jordskjelvet. Det er en svært vanskelig jobb fordi alle telefonlinjene er ødelagt, strømmen er gått og mange veier så å si er ufremkommelige. Stadige etterskjelv gjør redningsarbeidet ekstra farlig. 

Nødhjelpsarbeid på motorsykkel og til fots

Våre folk bruker derfor motorsykler når de prøver å ta seg inn i de hardest rammede områdene for å kartlegge hvordan Redd Barna best kan hjelpe ofrene. Inne i hovedstaden Port-au-Prince er det store områder der det kun er mulig å ta seg frem til fots på grunn av de store ødeleggelsene – hus er slått til pinneved av naturkatastrofen. I mange nabolag er minst halvparten av husene styrtet sammen, rapporterer Redd Barnas medarbeidere. 

Foto: Redd Barna/Kate Conradt
Ødeleggelsene i Haitis hovedstad Port-au-Prince er så store at det er vanskelig å ta seg rundt for redningsarbeidere.

– Det er ødeleggelser overalt. Fremdeles er det meget vanskelig for nødhjelpsarbeidere å nå frem til skadede mennesker som ligger fanget i ruinene. Utallige barn og deres familier trenger trygge steder å overnatte i tillegg til grunnleggende husholdningsartikler for å klare seg, sier Rodgers.

Det første Redd Barna-flyet fullastet med nødhjelp har nå landet i Haitis naboland Den dominikanske republikk. Vi flyr også inn våre fremste nødhjelpseksperter fra hele verden for å styrke operasjonen. Og våre logistikere jobber på spreng med å få flere nødhjelpspakker inn i katastrofeområdet – i første omgang via nabolandet.

Voldsomme ødeleggelser

Alle Redd Barnas ansatte som befant seg på kontoret i Port-au-Prince har kommet uskadde fra jordskjelvet, men mange hus i nabolaget har blitt slått til pinneved i naturkatastrofen. Jordskjelvets episenter var bare 16 kilometer fra hovedstaden, og særlig slumstrøkene er hardt rammet. Hele brakkebydeler har blitt tatt av jordskred og er totalt ødelagt.

– Vi kunne høre bygninger rase sammen selv fem timer etter det første jordskjelvet. Dette er en omfattende katastrofe. I området rundt kontoret til Redd Barna har minst 70 prosent av husene store ødeleggelser, forteller Rodgers.

Deler ut livsviktig nødhjelp

Foto: REUTERS/Reuters TV fra AlertNet
Jordskjelvet er en stor, alvorlig naturkatastrofe som vil kreve en langvarig, omfattende nødhjelpsaksjon. Derfor ber Redd Barna nå sine støttespillere om økonomisk hjelp til dette livsviktige hjelpearbeidet.

Redd Barna jobber så fort vi kan med å dele ut nødhjelp til jordskjelvofrene. I første omgang vil vi sikre barna og deres familier midleritidig tak over hodet. Vi skal også distribuere pakker med tepper, myggnettinger, kokekar, rep og vannkanner samt hygieniske artikler som tannpasta, håndklær og såpe til de hardest rammede familiene. 

Med en gang folk har fått et sted å sove, vil Redd Barna starte opp trygge, barnevennlige områder der barna kan bearbeide traumene fra naturkatastrofen gjennom lek og læring i sikre omgivelser under overoppsyn og veiledning fra voksne.

– Dette er en stor, alvorlig naturkatastrofe som vil kreve en langvarig, omfattende nødhjelpsaksjon, sier Ian Rodgers.

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule. Befolkningen led fremdeles av konsekvensene etter de fire orkanene som raserte landet i fjor høst da jordskjelvet rammet 12. januar klokken 17 lokal tid. Nå er situasjonen i landet katastrofal. Myndighetene frykter at over 100 000 mennesker skal være omkommet. Dette er det verste jordskjelvet som har rammet det kriseutsatte landet på 200 år.