Foto: Illustrasjonsfoto. Redd Barna/Camilla Erika Lerberg
Sammen med lokale partnere skal Redd Barna og PLAN hjelpe barn som har kommet bort fra foreldrene sine, eller andre som er spesielt utsatt etter ulykken. Flere barn og unge befant seg i fabrikken, og har blitt drept eller skadet.

Den åtte etasjer høye bygningen Rana Plaza raste onsdag sammen i Savar, 30 kilometer nord for Bangladesh sin hovedstad Dhaka. Minst 290 mennesker er døde, 800 er savnet og over 3000 er skadet. Bygningen inneholdt fire tekstilfabrikker, en bank og flere butikker. Det er usikkert hvor mange som befant seg i bygningen når den raste sammen, men bare i klesfabrikkene var det ansatt over 3000 mennesker. Redd Barna og PLAN i Bangladesh jobber nå sammen med lokale bengalske organisasjoner og ansvarlige myndigheter for å hjelpe de som er rammet.

Barn er de mest sårbare

Redd Barna og PLAN har sendt sine støtteerklæringer til ofrene og deres familier, og organisasjonene er dypt berørt over alle som har mistet livet eller blitt skadet i den ufattelige tragedien. Flere barn er blant ofrene, og mange barn har mistet en eller begge foreldrene sine. Rett etter at bygningen raste sammen, tok Redd Barna og PLAN kontakt med sine samarbeidspartnere i Savar. Sammen med lokale partnere skal Redd Barna og PLAN sette opp et informasjonssenter hvor barn som har kommet bort fra foreldrene sine eller andre som er spesielt utsatt etter ulykken kan få hjelp.

- Barn er de mest sårbare i denne situasjonen, fordi mange har kommet bort fra foreldrene sine, de har blitt foreldreløse eller er traumatiserte av det som har skjedd. Det befant seg mange barn i bygningen når den kollapset, og barn har blitt drept eller er skadet. Redd Barna jobber nå for å hjelpe barna og familiene som er rammet, sier Michael McGrath, landdirektør for Redd Barna i Bangladesh.

Enkelte av arbeiderne som jobbet i bygningen, forteller at veggene begynte å slå sprekker allerede tirsdag kveld. De forlot da bygningen, men hevder at sjefene deres ga dem ordre om å gå tilbake til arbeidsplassene. Onsdag raste bygningen sammen, og tragedien var et faktum. Natt til fredag ble det fortsatt funnet overlevende i ruinene. Redningsmannskap mener at det fortsatt er folk i live under ruinene, og har fortsatt håp om å redde flere.

Foto: Redd Barna//Camilla Erika Lerberg
Redd Barna jobber med sammen med Varner-gruppen og Princess for å bedre forholdene for arbeidere i tekstilbransjen i Bangladesh, med særlig fokus på å gi opplæring og utdannelse til unge fabrikkarbeidere.

Bedre arbeidsforholdene

I dag har hundretusener av fabrikkarbeidere demonstrert mot fabrikkeiere og arbeidsforholdene i tekstilindustrien. Bygningskollapsen har avdekket elendige arbeidsforhold og krav om skyhøy profitt. Redd Barna jobber med sammen med Varner-gruppen og Princess for å bedre forholdene for arbeidere i tekstilbransjen i Bangladesh, med særlig fokus på å gi opplæring og utdannelse til unge fabrikkarbeidere.

- Denne katastrofen viser hvor viktig det er at bedrifter tar samfunnsansvar i praksis. De må ha fokus på helse, miljø og sikkerhet. Norske bedrifter som har leverandører i land som Bangladesh, må ta ansvar for sine leverandører og gjøre det de kan for å øke kunnskapsnivået slik at vi kan unngå at slike ulykker skjer, sier Anne Brude, seniorprosjektleder i Redd Barna.

Redd Barna har jobbet i Bangladesh i over 40 år, og hjulpet landet både under og etter frigjøringen. Redd Barna hjelper også de som blir rammet av flommer og sykloner, som hyppig inntreffer i landet med 150 millioner innbyggere. Redd Barna hjelper barn og familiene deres med å forberede seg til kommende naturkatastrofer.  Etter at syklonen Sidr traff Bangladesh i november 2007, opprettet Redd Barna trygge lekeområder for barn, de ga dem næringsrike måltider, sørget for husly til familier som var blitt husløse og ga klasserom til førskolebarn. Redd Barna i Bangladesh sier at det haster med å utvikle effektive planer og metoder for å takle urbane katastrofer, slik som denne bygningskollapsen.