Foto: Fredrik Bjerknes
Luca Kleve-Ruud synes Redd Barnas arbeid er veldig viktig, og vil fortsette å jobbe for Redd Barna.

Prisene vant han for bilder fra Haiti som han tok mens han var på reise for Dagsavisen og Redd Barna. Luca Kleve-Ruud har også reist til Nepal, Mosambik, Laos og Irak for Redd Barna.

Viktig jobb

- Jeg synes Redd Barna gjør en utrolig viktig jobb, og har lyst til å være en del av det. Ved å reise ut i felt og vise hvor grusomt noen barn faktisk har det, vil forhåpentligvis flere støtte Redd Barna, slik at barn kan få det bedre, sier Kleve-Ruud.

Han mener den største forskjellen mellom å jobbe for Redd Barna og som vanlig pressefotograf er tiden.

- Når du jobber for avis har du så lite tid, men for Redd Barna får jeg tid til å sette meg inn i hvordan barn virkelig lever. Jeg trives mye bedre med å jobbe sånn.

Luca Kleve-Ruud har alltid likt å jobbe med barn, og har tidligere vært pedagogisk veileder i en barnehage.

- Det er fantastisk å jobbe med barn gjennom Redd Barna. Så lenge du tar deg tid til barna, åpner det seg for flotte muligheter for fine bilder og bra historier; de sier utrolig mye morsomt, er så ærlige, og legger ingenting imellom, sier fotografen.

Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
Luca forteller om barn som leker overalt, også her i Irak, hvor barn leker med rester fra krigen i Alsharash utenfor Basra.

Gode minner

Den siste jobben Luca Kleve-Ruud gjorde for Redd Barna, var å reise til Irak og dokumentere hvordan barn har det der.

- Mange barn i Irak har det helt forferdelig. Det er et fullstendig glemt land, særlig når det gjelder barn og barns rettigheter. Det gjorde veldig inntrykk på meg å være i Irak, og jeg håper flere blir klar over situasjonen landet er i, sier Kleve-Ruud.

Han har sterke inntrykk både fra Irak og Haiti, likevel har han flest gode minner fra reisene med Redd Barna.

- Jeg sitter igjen med gode minner fra alle Redd Barna-reisene, av helt fantastiske barn som sprer glede. Når jeg reiser for Redd Barna får jeg lov til å leke. Det gleder barn også; de er ikke vant til at voksne leker.

Luca Kleve-Ruud har nå vunnet tre anerkjente priser. Men han vil fortsatt reise ut med Redd Barna.

- Jeg vil alltid jobbe for Redd Barna, det er noe av det viktigste jeg gjør!