Foto: REUTERS/Jason Lee fra AlertNet
Menn i Sichuan-provinsen blir tvunget til å løpe av veien, som følge av jordras i dalsidene. Jordskjelvet lørdag morgen har tatt med seg kraftige etterskjelv.

Jordskjelvet målte 7.0 på Richters skala og traff lørdag morgen Sichuan-provinsen sørvest i Kina, der Redd Barna har kontorer. Det meldes om 188 døde, et tall som stadig øker. Skjelvets episenter ligger nært byen Ya’an, som har en befolkning på 1,5 millioner alene.

Siden lørdag morgen er fire etterskjelv målt til over 5 på Richters skala, og det er estimert at hele 90 prosent av husene i Ya’an har store skader. Den berørte regionen ligger nært områdene for det fatale skjelvet i 2008, som tok 70 000 menneskeliv. Redd Barna har kontorer i Chengdu, 120 km fra skjelvets episenter, og har jobbet med katastrofeforebygging i området over flere år.

Katastrofeforebyggende arbeid

- Etter skjelvet i 2008, responderte Redd Barna med en akutt nødhjelpsoperasjon og gjenoppbygging av barnesentre og klasserom. Året etter startet vi katastrofeforebyggende arbeid og programmer for risikoreduksjon i Sichuan-provinsen, sier leder av Redd Barnas nødhjelpsarbeid, Søren Pedersen. - Her har vi jobbet tett med familier, lærere, studenter og lokalsamfunn ellers for å forberede og redusere effekten av denne typen katastrofer. 

Barn spesielt utsatte

Foto: REUTERS/Jason Lee fra AlertNet
Sovende på morens rygg, blir denne jenta båret ut av ruinene. Redd Barna uttrykker spesiell bekymring for barn som har kommet vekk fra foreldrene sine i kaoset.

Kina er også godt forberedt på denne typen naturkatastrofer, men erfaringer fra tidligere katastrofer viser behov for støtte til barns oppfølging. Redd Barna forbereder seg derfor på å bistå med eksperter innen barns beskyttelse, utdanning og spesialister på mødre- og barnehelse.

- Barn er spesielt utsatte i situasjonen som oppstår etter et sånt skjelv, da de lett kan komme vekk fra foreldrene sine i kaoset, sier Søren Pedersen. Foreløpige beregninger viser at rundt 230 000 barn er berørt av skjelvet, og første del av responsen vil fokusere på å nå de mest utsatte barna og familiene deres.

Utfordrende redningsarbeid

- De første 72 timene regnes som de gylne timene for å redde mennesker berørt av jordskjelv, og situasjonen er preget av redningsarbeidere som drar mennesker ut av bygninger og ruiner, forteller Fan Xiaowen, som jobber for Redd Barna i Sichuan-provinsen. Hun melder også bekymring for barn som har kommet fra foreldrene sine, og er redd kollapsen i infrastruktur og det elektriske nettet vil gjøre redningsarbeidet utfordrende.

Foto: Redd Barna
Kollapsen i infrastruktur gjør redningsarbeidet utfordrende. Her er en av Redd Barnas biler kommet frem til de utsatte områdene.

– Elektrisiteten er nede flere steder, og vi opplever fremdeles vanskeligheter med mobilnettverket. Dette er spesielt kritisk da det er meldt voldsomt regn fremover, og temperaturene har falt til 13 grader i løpet av natta. Nå har det gått snart to døgn, og barn kan ha tilbrakt nettene ute uten tilgang på rent vann, varm mat, tepper og en seng å sove i, sier hun.

Fokus på barna

– Nå må vi nå frem til disse. Når situasjonen roer seg, må vi holde fokuset på barna. Det vil bli en svært stressende situasjon for dem fremover, spesielt de som har mistet hjem og lekeplasser og fått skolen sin ødelagt, sier Xiaowen.

- Barna må få tilgang på trygge steder å leke, lære og snakke seg gjennom erfaringene på veien tilbake til et normalt liv, avslutter hun. Teamet i Sichuan-provinsen jobber nå døgnet rundt med å nå frem til de mest utsatte barna i området. Flere av dem har måttet ta seg frem til området til fots. Du kan støtte operasjonen via Redd Barnas katastrofefond.