Foto: Redd Barna/Øyvind Toft
- Jeg er en helt vanlig jente. Jeg er ikke hun ”flyktningjenta” eller ”innvandreren”, men en jente med håp og drømmer, sier Rawan (16).

Rawan går på Åsane videregående skole i Bergen. I flere uker har hun beskrevet hverdagen sin på Facebook, som da lærerne gikk i streik tidligere i vår:
 
”Veldig dumt at jeg ikke kunne gjøre min norskprøve i morgen. Leste hele uken for det, men streiken har også rammet skolen min. Denne prøven skal vurdere meg i norsk for neste år. Jeg får ikke vanlige karakterer på skolen som andre elever, men sånn er det”, skriver hun, og avslutter med et ”lykke til” til de streikende.

- Jeg er en helt vanlig jente

Rawan er én av nesten 4000 barn som bor på norske asylmottak. For to år siden kom hun fra Palestina, nå bor hun her sammen med mor og to søsken, mens faren fortsatt er i hjemlandet. For en tid siden sa hun ja til et aldri så lite stunt, nemlig å lage en Facebook-side der hun kan dele tankene sine om livssituasjon for barn og unge som bor på mottak. Det hele som en del av Redd Barnas kampanje "Først og fremst barn" http://www.reddbarna.no/forstogfremstbarn.

- Jeg er en helt vanlig jente. Jeg er ikke hun ”flyktningjenta” eller ”innvandreren”, men en jente med håp og drømmer. Jeg har lyst på en skikkelig utdanning og jeg vet at jeg må ta ansvar selv. Jeg er heldig som bor her i Norge hvor det er fred. Men jeg venter – venter på et endelig svar, sier hun.

Rawan er heldig som får gå på videregående skole. Barn som søker om asyl i Norge har ikke lovfestet rett til videregående skole, det er opp til fylkesmannen i de ulike fylkene å bestemme.

- Jeg går på innføringslinjen på Åsane. Jeg lærer først og fremst norsk, og så lærer jeg litt om det norske samfunnet, litt historie og en del andre ting. Jeg har også matte og gym. Men jeg har en litt enklere utgave av fagene enn de norske elevene, forklarer hun.

Elsker sport 

Foto: Redd Barna/Øyvind Toft
Rawan er opptatt av hvordan man skaper et godt miljø rundt seg, og har lyst til å hjelpe til i samfunnet.

Favorittfagene til Rawan er samfunnsfag og gym.

- Jeg elsker sport. Jeg går på Taekwondo og Zumba. I tillegg så løper jeg hver eneste dag. Jeg elsker å trene. Det er faktisk en av de positive tingene jeg har lært i Norge. Ut og trene selv om det regner eller snør, sier hun. Rawan er også glad i å ha ski på beina, både langrenn og slalåm.

- Jeg er ganske flink til langrenn, men slalåm er vanskelig. Men jeg lærer. Der jeg bodde i Palestina hadde vi også snø, men vi fikk ikke stått på ski, legger hun til.

Rawan tenker på fremtiden hele tiden. Hun er opptatt av skole og politikk.

- Jeg har lyst til å kunne hjelpe til videre i samfunnet. Jeg tenker alltid på hvordan jeg kan skape et bedre miljø rundt meg. Det er det viktigste. Det må man alltid passe på. Plutselig så kan ting gå galt og man kan føle at samfunnet jobber mot deg, sier hun.

Du kan lese et lengre intervju med Rawan i Redd Barna Magasinet eller besøke Facebook-siden hennes her: http://www.facebook.com/ForstogfremstRawan