På Fredssenteret i Oslo samlet ti barn seg fra Kampen og Sagene skoler fredag formiddag for å følge Nobel-annonseringen på tv.

- Redd Barna vil gratulerer OPCW med prisen. Angrepene med kjemiske våpen i Syria har vist hvor farlig slike våpen er, også mot barn. Slike våpen må aldri brukes igjen. Samtidig vet vi at mer enn 100.000 mennesker er drept i Syria som følge av konvensjonelle våpen i en svært voldelig borgerkrig. Vårt håp er at tildelingen av prisen bidrar til å rette fokus på den humanitære krisen i landet og en snarlig politisk løsning, sier Wang.

Foto: Redd Barna/Jon Wang
Komiteen er spente på hvem som kommer, men helt enige om at de gleder seg masse til å planlegge festen.

Skikkelig bra vinner!

På Fredssenteret i Oslo samlet ti barn seg fra Kampen og Sagene skoler fredag formiddag for å følge Nobel-annonseringen på tv. De ti er i komiteen som skal planlegge og gjennomføre Redd Barnas Fredsprisfest 10. desember, når vinneren av prisen kommer til Norge for å motta den. For 17. gang på rad vil Redd Barnas Fredsprisfest gi norske barn en anledning til å hylle og snakke med fredsprisvinneren.

- Vi må gratulere OPCW med fredsprisen, roper de i kor.- Først så var det litt dumt at det ikke var Malala vant, men når jeg hørte hva de jobbet med så syntes jeg at det var en skikkelig bra vinner, sier Hauk (11).

- Ja for det de gjør er super viktig jobb da, sier Martina (12).

- Og det er jo forferdelig det som skjer i Syria, fortsetter Even, etter at han leste på nettet at organisasjonen ødelegger kjemiske våpen. Men hvordan ødelegger de dem? fortsetter han og googler videre.

Komiteen er spente på hvem som vil komme til Redd Barnas Fredsprisfest den 10. desember, men de er helt enige om at de alle gleder seg masse til å planlegge festen.

- Vi håper de er villig til å være med på hva som helst, for å gjøre vårt show superkult, sier Selma (12).

Den siste tids begivenheter i Syria, hvor kjemiske våpen igjen er tatt i bruk, har understreket behovet for å styrke arbeidet med å avskaffe slike våpen, heter det blant annet i Nobelkomiteens begrunnelse.

Fokus på Syria

I sin begrunnelse for prisen skriver blant annet Nobelkomiteen:

«Konvensjonene og OPCWs arbeid har etablert bruk av kjemiske våpen som et folkerettslig tabu. Den siste tids begivenheter i Syria, hvor kjemiske våpen igjen er tatt i bruk, har understreket behovet for å styrke arbeidet med å avskaffe slike våpen. Noen stater er fortsatt ikke medlemmer av OPCW. Enkelte medlemmer har ikke overholdt tidsfristen, som var april 2012, for å ødelegge sine kjemiske våpen. Dette gjelder spesielt USA og Russland.»