Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Store og små fra Larvik kom på åpningen da Redd Barna åpnet fotoutstillingen ”Først og fremst barn” på Galleri Bølgen.

- Dette var en utstilling til ettertanke. Det barna hadde å fortelle og bildene jeg har sett fikk meg til å tenke og bildene kommer til å sitte i meg lenge, sier Wenche Kolstad etter åpningen.

Hun var en av de vel 40 oppmøtte som kom for å ta del på åpningen av Redd Barnas fotoutstilling ”Først og fremst barn”. Utstillingen  består av fotografier av asylbarns hverdag og utdrag fra samtaler med barna.

Vil spre budskapet

Fotoutstillingen åpnet i Oslo i mars og skal nå videre til små og store byer i Norge.

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Anne Sofie Lund og Nora Jensen åpnet utstillingen ved å spille to sanger på fløyte.

 - Vi er stolte over og glade for at utstilingen nå har kommet til Larvik sånn at vi også kan være med å formidle budskapet om at barn som bor i asylmottak først og fremst er barn, sa leder av Redd Barna Larvik, Cecile Lund, da hun åpnet utstillingen i går.

Prinsesser og astronauter

Kortfilmen ”Prinsesse på asylmottak” ble også vist på åpningen. Her møter man asylbarn som snakker om sin opplevelse av ventetiden, men også om hva de er opptatt av i hverdagen sin.

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Fra utstillingen

- Jeg vil bli en astronaut når jeg blir stor, sier en av guttene.

- Jeg vil være en prinsesse. Da vil jeg ha på meg kjole, krone og prinsessesko, sier en av jentene.

Larvik-venninnene Anne Helene Larsen og Anett Herres sier at kortfilmen ”Prinsesse på asylmottak” gjorde inntrykk. De var tydelig rørt etter å ha hørt hva barna hadde å fortelle.

- Har vi virkelig ikke plass stil dem? Det tror jeg ikke noe på! De er jo unger det er snakk om, sier Herrem.

Barnas stemmer

I dag bor det omtrent 4000 barn i norske asylmottak. Mange av dem har bodd der flere år. Noen bor sammen med foreldrene sine, andre alene. Redd Barna lanserte kampanjen Først og fremst barn i mai 2012, med mål om å vise at disse barna er mer enn tall i statistikken.

Kampanjeleder, Tirill Sjøvoll, var veldig fornøyd etter åpningen i Larvik i går. 


- Denne utstillingen er ikke bare med på å vise hverdagen til barn i asylmottak, men den gir også barna en stemme. I en ellers opphetet debatt er det viktig å høre deres historier og deres opplevelse av hverdagen, sier hun.

Det er fotograf og informasjonsrådgiver i  Redd Barna, Rebecca Jafari, som har gjennomført prosjektet. Hun har fulgt ti barn i deres hverdag på tre ulike mottak i Norge. Vil du se utstillingen i Larvik kan du følg eventen på Facebook her. Se også mer om prosjektet.

Foto: Rebecca Jafari/Redd Barna
Fra utstillingen