Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Jonas Gahr Støre blir intervjuet i etterkant av overleveringen.

Torsdag morgen redegjorde Erna Solberg for Stortinget om situasjonen i Middelhavet. I forkant av dette inviterte Redd Barna partilederne ut foran Stortinget, for å overlevere krav om handling signert av 12 500 nordmenn.

Forrige uke ba vi om underskrifter på et brev til partilederne, der vi ba dem gjøre alt de kan for å stoppe marerittet i Middelhavet.

 

- Tusenvis av flyktninger dør i Middelhavet på leting etter trygghet fra krig, fattigdom og undertrykking. Mange av disse er barn. Det er uakseptabelt at Norge og Europa lar dette skje uten å gjøre alt som kan gjøres for å forhindre det, sa Redd Barnas generalsekretær Tove Wang til partirepresentanter fra ni partier. 

Situasjonen i Middelhavet har opprørt mange, og Redd Barna er glade for at så mange har valgt å gi sin stemme for handling. - Vi er veldig takknemlige for at så mange stiller seg bak disse kravene, sier Wang. - De gjør det vanskelig for politikerne å overse dette brevet, og viser hvor viktig det er med handling nå!

Wang roset også de mange partiene som har kommet ut av landsmøter med krav om at Norge nå tar i mot 10 000 syriske flyktninger. Hun mener det ikke er rom for kompromisser på dette nå, og brukte anledningen til å minne politikerene på dette. 

- Jeg vil også innstendig be dere alle om ikke kompromisse på kravet vi, og veldig mange andre organisasjoner, har stilt. Norge må ta imot minst 10 000 syriske kvoteflyktninger!

Krever ingen svar, men handling

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Mazyar Keshvari mottar brevet med underskrifter fra Redd Barnas generalsekretær Tove Wang.

Som bakteppe for overrekkelsen vaiet hundrevis av hvite ballonger i vinden på Eidsvolls plass. Disse ble hengt opp til minne om alle menneskene som drukner i desperat flukt fra krig og fattigdom, og bidro til en rolig og alvorlig markering mens Tove Wang leste opp brevet tusenvis har signert. 

Les brevet i sin helhet under.

Kjære partileder
Jeg ber deg innstendig om å kjempe for at mennesker ikke lenger skal drukne i Middelhavet.

Ingen skal drukne på den farefulle flukten for å komme seg ut av en desperat situasjon. Norge kan og må gjøre en forskjell.

Norge må:

  • Sende personell og fartøy som kan bidra til å redde liv på Middelhavet med en gang
  • Bidra økonomisk til Italias søke- og redningsoperasjoner og mottak av flyktninger
  • Sikre bedre beskyttelsessystemer for barn

Vi håper dere tar med dere disse underskriftene i det viktige arbeidet dere skal gjøre for å redde disse menneskene. Vi kan ikke la barn og voksne drukne på flukt fra krig. Norge kan og må gjøre mer nå for å stoppe marerittet i Middelhavet.

Se bilder fra overrekkelsen under

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Alle stortingspartiene og Rødt var representert da Redd Barnas generalsekretær Tove Wang leste opp brevet.
Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Livbøyer og ballonger bidro til at overleveringen også ble en alvorlig markering til minne om de som har mistet livet i Middelhavet.
Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Ballongene var også synlige fra Stortingsalen, der Erna Solberg holdt sin redegjørelse rett etter overleveringen.